Kırşehir Ahi Televizyonu’nda bu hafta şehrimize yakışan kıymetli bir program vardı. Program, Doç. Dr. Hüseyin Kurt’un yönetiminde Ahi Üniversitesi rektörümüzün “Ahi Evran ve Ahilik” üzerine çok değerli konuşmaları vardı. Prof Dr Kubilay Kolukırık seslendirdiği eserler ile renk katarken öğretmenimiz Salih Yeni Yunus Emre’nin öğüt içeren anlamlı bir şiirini seslendirerek programa ruh verdi.

Öncelikle rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya şükran ve minnetlerimi bildiriyor, saygılarımı sunuyorum. Programı büyük bir ilgi ile dinledim hatta elime kağıt kalem alıp not aldım. Anlatacağı her şey benim için çok kıymetliydi. Üniversitemize Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve eğitim alan ve daha sonra Türkiye’nin dört bir yanına dağılacak olan gençlerimize Ahi Evran’ı ve felsefesini benimsetip, hayatlarına yön ve şekil vereceğini umut ederek “Ahilik Dersini” zorunlu dersler içerisine aldıklarını belirtti. Sevindim, onur duydum.

Dikkatimi çeken bir başka konu “Ahiliğin zaman ötesi oluşu” nu vurgulamasıydı. Yaratılış olarak 800 yıl önceki insanın şimdiki insandan bir farkı yok, o halde değişsen nedir, değişen bilgidir, dedi. Modern zamanın buhranından çıkmak için tek yolun Ahilik bilgisinin yeniden inşa edilmesinin gerekliliğini belirtti.

“Ahi insan tipini”anlattı. Ahiliğin öncelediği insan kimdir? Eğer, sevgi, barış, hoşgörü, iyi niyeti kaybettiysek, o toplum Ahi insan tipinden uzaklaştığı için böyledir, dedi. Doğru insanı arıyoruz. Bu nasıl olacak sorusuna, Ahilik öğretilerini kendi şahsi bünyemizde eriterek yaşayalım ki millet yaşasın devlet yaşasın, dedi.

Ahilik bir teori değil, insanı içeriden dışarıya doğru inşa eden bir eğitim modelidir. Bedenen yakın ruhen uzak olduğumuz şu zamanda, Medine fukarası gibi hazinelerimizin üzerinde oturup birilerinden merhamet beklemektense, manevi hazinelerimizi ortaya çıkarabilirsek millet olarak huzura erebileceğimizi belirtti.

Ahilik, bir esnaf yapılanması değil, bütünüyle bir toplum eğitimidir. 800 yıl bu milleti ayakta tutan mihrak Ahilikse bizim bu değerimizi yeniden hayat pratiğimize almamız elzemdir.

Gazali ‘’faziletin’’ tanımını yapmış fakat Ahi Evran’ın ise fazileti tam manasıyla hayatın dinamiği haline getirmiş bir aksiyon adamı olduğunun altını çizdi. Bu dünya görüşü bu yaşam biçimi sayesinde Ahiler, bir imparatorluğun kurulmasına da ön ayak olmuştur.

Bu kadar önemli bu kadar ciddi bir öğretinin, toplumun her kesimini kucaklayan ve insanlığa barışı ve kardeşliği vadedebilen ve bu vaadi gerçekleştirebilen yani ispat eden başka bir model yoktur, dedi.

Öncelikle bu programın yapılmasına ön ayak olanlara teşekkürü borç bilirim. Bizler Kırşehirli olarak çok sevindik, üniversitemizin duyarlılığına ve oluşturduğu farkındalığa teşekkür ediyoruz. Bu programların devamı dilerken bizler Valimizi, Belediye Başkanımızı, Kültür Müdürümüzü , akademisyenlerimizi de bu programlarda görmek istiyoruz. Ahiliği bize anlatmalarını, bu programlara davet edilmesini bekliyoruz.

Bir hafta boyunca ilimizde yapılacak Ahilik Haftası etkinliklerinde emeği geçen herkese şimdiden başarılar diliyor, saygılarımı sunuyorum.