Yük ve yolcu taşımaya mahsus motorlu araç sahipleri yasa uyarınca yaptırmakla mükelleftir. Şayet yaptırılmaması gibi sorunlarla karşı karşıya kalındığında bir gerçektir.
Burada temas edilmesi gereken ve de üzerinde ısraren durulmasının ana sebebini gündeme taşınmasıdır.
Konunun baş kısmına baktığımız zaman şu ibareyi görmekteyiz ‘’MALİ SORUMLULUK’’. Bu ibare neyi ifade ettiğini bir irdeleyelim. Yasa ne diyor, motorlu araç sahipleri sahibi bulunduğu aracı ile herhangi bir maddi, manevi bir kazaya karışmış ise, doğabilecek bu zarar ve ziyanı ödemekle mükelleftir denmiştir. Yasa bu kadarki konumu ile diyor bunu sana mecbur kılıp derhal bu sorumluluğunu bir sigorta şirketine sigortasını yaptırıp, karşılı olan ücreti de sigorta şirketine ödemekle yükümlüsün diyor.
Bu sorumluluk yaşarken bana verilmişmi evet verilmiş, hangi gerekçe ile bu sorumluluk ‘’TEMLİT’’ yani devretmek demektir. Vatandaşa verilen bu sorumluluk hangi gerekçe ile ücreti mukabilinde bir başkasına devrediliyor. Her yasa ve yaptırımın ‘’Neden niçin nasıl’’ olabildiği gerekçesinde ayan beyan izahını bulmuştur. Hal böyle ilen bu mecburi yetliğinin ilgililerde vuzuha kavuşturması gerekir. Sormak gerekmezmi, Kasko deprem ve tarım sigortalarımız yokmu var tabii, bunlarda bir yasal yaptırım sorumluluk varmı, hayır yok ne var ’’İHTİYARİDİR’’ Yani vatandaş ileride bir risknen karşılaşmamaktanda Kasko ve diğer sigorta kolları yaptırır. Zuhu muhtemel olaylar karşısında zarar ve ziyanları ödenir. Yaptırmamış olup ileride karşılaşacağı zarar ve ziyani kendisi çeker. Diyeceği şudur’’Keşke sigortasını yaptırsaydım’’ derve sinesine çeker.
Bu saydığımız sigorta kollarında bir mecburiyetlik ilkesi söz konu olmazken Mali sorumluluk Trafik sigortasında neden yasal mecburiyetli ilkesi getirilmiştir. Bu mecburiyetliliğin ana sebebi şu olamazmı. Ülkemizde kayırlı araç sayısı nerede ise 40 milyarı aşmış durumda. Böyle bir pazardan Sigorta şirketlerinin nemalanması bu mecburiyetlilik yasa ile getirilmiş olmasın:
Evet, Mali sorumluluk Trafik sigortası varlığını aynen muhafaza etsin. Diğer sigorta kolları gibi idame etmeli. Ya’ni yasa ile getirilen ‘’TEMLİT’’ yani bir başkasına ücreti karşısında devrinin yasan çıkartılıp ‘’İHTİYARİ’’ hale getirilmesi. Bu izale çok zaman almaz. Parlamentoda veya kanun kararnamesi ile Mecburiyetli ibaresi yerinede ihtiyari ibaresi denecek. Hepsi yarım saat içinde halli mümkündür.
FAZIL YÜKSELEN