Sevgili dostlar, daha önceki yazılarımda size İtalya’daki Türk Köyü olan “Moena” Belçika’daki Türk Köyü olan “Faymonville” ve Almanya’nın “Karlsruhe” şehrinde bulunan müzedeki Yeniçeri kıyafetlerinin hikayesi anlatmış ve Ağustos ayında kısmet olursa bu Türk Köylerini görmek istediğimi belirtmiştim.
Geçtiğimiz Ağustos ayında bu hayalime kavuştum. Kıymetli hemşerimiz Atilla Çelebi ile 10 ülke ve 6.000 km yol kat ettik ve söz konusu köylerin hepsini gezip görme fırsatı buldum. Atilla’ya buradan bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum. Karlsruhe’de ki müzenin Türkiye bölümünün kapalı olduğunu girişteki görevliden öğreniyoruz.. O kadar yol tep ama müzedeki Türkiye bölümünü göremeden geri dön! Büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Görmeden de geri dönemezdim. Müze görevlilerine sırf bu kıyafetleri görmek için Türkiye’den geldiğimizi söyleyip birkaç resim çekip döneceğimizi belirttik. Hemen üstlerini aradılar. Birkaç dakikalık bir bekleyişten sonra nezaket gösterip bir görevli eşliğinde müzenin Türkiye bölümünü gezebileceğimizi söylediler. Yanımıza bir görevli verdiler. Görevli eşliğinde belki 8-10 kapı ve bölümler geçilip kilitler açıldıktan sonra müzenin Türkiye bölümüne varabildik. Hayretler içinde kaldık. Yeniçeri askerlerimizin kıyafetleri ve Türkiye ile ilgili yüzlerce eserle dolu idi müzenin bu kısmı. Bir kez daha ecdadımızla gurur duyduk. Her Türk’ün gezip görmesi gereken bir müze.
Osmanlı İmparatorluğu, fetih coğrafyasında yer almayan ülkelerde bile belirgin izler bıraktı. Bu ülkelerden biri de Hollanda. Hollanda’da Türk bayrağının dalgalandığı, içinde hiç Türk yaşamayan ancak adı Türkiye olan bir köy var.
Son durağımız Hollanda idi. Atilla kardeşim Hollanda’da bir Türk köyünün olduğunu söyleyince hemen hikayesini araştırmaya koyuldum ve birlikte Türk Köyüne gittik. Evet yanlış duymadınız köyün ismi “Türkiye”. Hollanda'nın Belçika sınırındaki “Zeeland” bölgesinde, Oostburg ilçesine yakın bir noktada, Turkeijeweg (Türkiye yolu) levhası hemen dikkati çekiyor. Bu nasıl Türkiye yolu olabilir diye düşünmeye kalmadan, bu sefer de Turkeye (Türkiye) levhası çıkıyor karşınıza. Şirin bir Hollanda köyü burası ama ismi Türkiye! Benelüks ülkelerinin ortasında, Kuzey Denizi'ne yakın bir yer. Belçika’nın liman kenti Antwerp’e de yakın bir yer.
Köyün girişindeki ilk evin duvarında ise ilginç bir levhada dikkatimiz çekiyor. Levhada bir Türkiye haritası ve ay yıldız arması var. Şöyle yazıyor levhada; “Türkiyeli elçilik” Turkeye 16”. Buram buram Türkiye kokan bu köyün sakinleri Türk değil. Hikâyesini öğrendikten sonra içinde hiç Türk yaşamayan bu yere neden Türk Köyü dendiğini anlıyoruz. Hikaye 1590-1604 yılları arasına uzanıyor. Zeeland bölgesi, 1600'lerde Hollanda Prensi Maurits döneminde, İspanyollarla yaşanan savaşlarda en önemli savunmanın yapıldığı yer. Hollanda için stratejik önemi çok fazla. O dönem İspanyolların elinde esir bulunan 1500 kadar Türk denizcisi Hollandalıların yardımı ile kurtulmayı başarır. Leventler geçici bir süre bu köye yerleştirilirler. Leventler kendilerini kurtaran Hollandalılara kıyafetlerini ve üç hilalli flamalarını hediye eder. Üç hilalli Osmanlı flamalarını gemilerine çeken Hollandalıları gören İspanyollar, 'Osmanlı buraya donanma göndermiş' diyerek geri çekilir. Böylece ülke büyük bir istiladan kurtulur.
-Devamı sonraki yazımızda-