250 bin şehit verdiğimiz 18 Mart 2022 Çanakkale Deniz Zaferimizin 107. Yılını büyük törenlerle kutladık. Bu zaferimizin kazanıldığı kara savaşlarımızın öyküsünü, Yeniçağ Gazetesinde “Çanakkale Çıkarmaları” adı altında tefrika halinde yayınlamlanan tarihi yazı dizisini siz okuyucularımızla paylaşmak istiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde gerçekleşen milli bir mücadelenin eseridir. Bu eserin ön sözü Çanakkale Muharebeleri’inde yazılmıştır. Çanakkale Savaşları,Mustafa Kemal’in ve Türk varlığının milli şuurunun ortaya çıkmasına vesile olmuş kahramanlık destanıdır. Çanakkale cephesindeki mücadele azmi ve ruhu, milli mücadelenin temel dinamiklerinden biri olup kurtuluş destanı için bir ön merhale niteliğindedir. Eğer, Mustafa Kemal’in ifade ettiği gibi, “Çanakkale geçilseydi, İstanbul alınır, Osmanlı Devleti paylaşılır ve Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey kalmazdı.” Bu bakımdan Çanakale’de kazanılan zafer Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşu olarak kabul edilebilir. Bu girişten sonra geçen hafta kaldığımız Conkbayır Muharebesine kaldığımız yerden devam edelim:

Çanakkale savaşları sırasında çıkartma yapan düşman ayrıca “Gösteri Harekatları” tabir edilen karşı tarafı aldatmaya yönelik bir takım harekatlarda bulunmuştur. Bunların belli başlılarını aktarmakta fayda görüyoruz.

Saroz Körfezi Çıkarması: Gösteri çıkarması niteliğinde olan bu çıkartmada 1 zırhlı olmak üzere 6 İngiliz savaş gemisi körfez açıklarında belirerek sahili ve çevre tahkimatını bombaladılar. 7. İngiliz nakliye gemisi de onlarla birlikteydi Askerleri indirip bindirip yardım ediyorlardı. Türk Kuvvetlerini bu bölgeye çekmek için akşama doğru 1200 kişi karaya çıkartıldı ve sabah gün ağırdıktan sonra geri alındılar. Çıkartma gösteri yapılarak buradaki Türk askerlerini tutmak amacında idiler.

Beşiği Liman Çıkarması. Bir gösteri niteliğinde idi 25 Nisan sabahı, 2 Muhrip ve 1 torpido botla desteklenen 5 taşıt gemisi ile yapıldı. Çıkartma planı, Türk komuta makamlarını aldatmak ve Anadolu yakasındaki kuvvetleri yerlerinde tutmak maksadıyla Beşige önlerinde Fransız kuvvetleri tarafından yapılacak bir gösteri kapsamındaydı. Çıkartma yapılacak süsü verilerek hem Türk kuvvetlerini buraya çekmek hem de Kumkale çıkarmasına yardımcı olmak amacı taşıyordu. Gösteri için savaş gemileri arasında Ftansız Jwame d’arc ve Rus Askold kruvazörleri özellikle dikkat çekiyordu. Beşiğe bölgesine Anadolu yakasında bulunan 15. Kolordu komutanı Weber Paşa, 11.Tümen’in bazı birlikleri sevk edildi İki saat süren bombardımandan sonra, içi asker dolu çıkartma araçlarını, nakliye gemilerinden ayrılarak kıylara doğru ilerlemeye başladıkları görüldü. Demek ki çıkartma başlıyordu. Ama çıkarma araçları kıyının biraz uzağında durmuş ve sonrada geriye alınmışlardı. Saat 11.00’ a doğru ortalıpı bir sis bastı, gittikçe koyuluğunu arttıran bu sis, saat 11.00’da Beşige bölgesini tamamen kapladı. Şimdi düşman bombardımanı durmuş, hemde düşman araçları görünmez olmuştu. Anadolu yakasında sorumlu 15. Kolordu komutanı Alman Generali Weber ve bölgedeki 11. Tümen’in Komutanı Albay Refet, alrm halinde düşmanın çıkarmasını beklerken, sisten yararlanan düşman çıkarma gemilerinin öğleden sonra çekilip gittikleri anlaşıldı. Düşmanın çekilip gittiklerini türler ancak sisin tümüylen ortadan kalktığında ertesi sabah fark ettiler. Fransızların Beşige önünde yaptıkları sadece bir gösteri ve aldatma taarruzu idi. Devam edecek