Ramazan Kombıçak
İnsanın ömrü hep imtihanla geçmiştir ister okullu olsun ister olmasın hayatının her döneminde yaşantısında bazen zorluklar aşama aşama kademe kademe gelmiştir. Yaratılan insan hep bunlarla denenmiş ve donanmıştır. Bazı zoru kolay olarak atlatmış bazen de zorluklar içinde kalmış tutunacak bir dal aramıştır. Kimi zaman usanmış canından bezmiş kimi zaman başardım diye göklere sıçramıştır.
İşte bu imtihanlar yaşantısı boyunca hep karşısına çıkmıştır. Başaran hep insan olmuştur. Öyledir de nefis hep araya girmiş benim demiştir. Halbuki yaratılan insan yaratan tan olduğunu, bunun da Allah cc . Kuranda” ümmet diğer bir ümmetten (sayıca ve malca) daha gelişkindir diye, yeminlerinizi kendi aranızda bir bozuculuk unsuru yaparak, ipini kuvvetle eğirdikten sonra bozup-çözen (kadın) gibi olmayın. Şüphesiz Allah, sizi bununla imtihan etmektedir”.muhakeme süresi.
Rab dilemeden insanın yaratılanın başarması ne mümkün şunu çok iyi bilelim yaratan en güzel öğretmen yaratılan insan kalem dünya ise bir yazılı kağıdıdır . Ömür bu dünya içinde kâğıt kalem gibidir her evre bir imtihan vardır, bu imtihan yaratılan insan içindir.
İnsan ne yaparsa yapsın imtihanın evrelerinden geçecektir. Doğduğundan başlayıp ölümüne kadar da devam edecektir.
Tıpkı okul gibi, doğuş ilkokul. Gençlik ortaokul. Olgunluk dönemi lise geri kalanı üniversite gibi asistanlıktan başlar ordünaryusa kadar imtihan devam eder.
Yine yaratan öyle buyuruyor .” İnsan bir sıkıntıya düştüğünde bize yalvarıp yakarır. Ona tarafımızdan bir nimet verdiğimizde ise: “Bunu bilgim ve becerim sayesinde elde ettim deyiverir. Halbuki o bir imtihandır; fakat insanların çoğu bunu bilmez.”Zümer 49.
İnsan sadece bir modeldir. Yaradana kul olmak. Haramı haram helali helal bilmektir. Açıp ta girdiğimiz kapıdan mutlaka bir çıkış vardır ve bu dünya aleminde devam edecektir benim olan bir mal bizim olan bir sermaye yoktur sadece imtihanı başarmak için yazılı kağıdı çıkartmak iyi şekilde doldurulmaktır. Okuyanında okumayanında yaşama hakkı olduğu gibi kağıdın amel defterin güzel notlarla dolmalıdır. Uzağa gitmeye türlü bahaneler aramaya hiç gerek yok. Biz yaratıldıktan sonra ne diledi ise bizim oldu, bize verdi hatun evlat mal mülk servet. Oğul kız özü bir erkekle bir kadını birleştiği, devam etti alem. Aslına bakarsak bizim olan hiç bir şey elimizde yok her şeyin asıl sahibi var. Bizler geliriz geçeriz. O vermiştir o alacaktır .
Bizler imtihana hep çok iyi hazırlanalım. Al-i İmran Suresi, 186. ayet: “And olsun, mallarınızla ve canlarınızla imtihan edileceksiniz ve sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve şirk koşmakta olanlardan elbette çok eziyet verici (sözler) işiteceksiniz. Eğer sabreder ve sakınırsanız (bu) emirlere olan azimdendir.”
Demek ki bize verilen her şey imtihanı geçmek için elinize aldığımız bir kitap gibidir . Kitabı iyi okumak derslerimize çok çalışmak bizim görevimizdir . Veren o ala o bize sabır şükür, zikir rabbe itikattır. Alemlerin rabbi o dur ondan geldik ona döneceğiz gerisi boş.
Bize verilen her şey bizim olsa idi hepsini giderken yanımıza alır sevdiklerimizde ayrılmazdık. O
Öyle bir zaman olur ki sevdiklerimiz bile birbirine düşüp birbirlerine düşman oluyor bir cızı tarla bir kuru bina için . Rabbimizden hayırlı olanı isteyelim ki bize verilen emanetler hayırlı olsun.
Geçmiş zaman da Lut kavmini helak etmedi mi, Nuh aleyhisselâma bir gemi inşa ettirip kendisi ile beraber olanları gemiye alıp diğerlerini helak etmedi mi. Yakın zamanda tusinamiyi vermedi mi? Depremlerlerle koca koca şehirleri yerin dibine geçirmedi mi? Korona mikrobu ile bizleri evlerimize hapsetmedi mi?
Rabbim imtihanlarımızı kolay eylesin. Neye öyle ise en küçük bir imtihan karşısında isyan.
Bizleri rabbim zor olanlardan korusun.
Rabbimizden bize verilen her şeyin hayırlı olmasını hayırlara vesile olmasını dileyelim. Derler ya dünya üç günlük ömür dediğin ne ki tarlamızı iyi sürüp iyi ekelim gerisi hoş bi Seda. Sağlıcakla kalın esen olun.