1939 YILI MUCUR İLÇESİ DALAKÇI KÖYÜ DOĞUMLU,

                ARAŞTIRMACI, ŞAİR VE YAZAR İBRAHİM ÖZDEMİR’İ (İHVAN-İ)                 TANIYALIM.

 

                Güneşin erken doğduğu, rüzgârın paylaşıldığı, kültür ve eğitimin dalga, dalga yayıldığı DALAKÇI KÖYÜ. Önceki yıllardan beri, diğer Anadolu köyleri gibi, kara toprağın karnını yararak geçinip gelmişlerdir bu günlere dek.

                Erken yıllarda okula kavuşur Dalakçı Köyü. (1925) İlkokulu köylerinde okurlar. Okumayı yazmayı çok severler. Önceden beri okuma ve yazmaya düşkün olan Dalakçı Köyünün sularından sanatçı akar, toprağından sanatçı fışkırır. Şiirin, fıkranın ve esprinin fışkırdığı bu yörenin bir sanatçısı olan Dalakçılı Sayın İBRAHİM ÖZDEMİR (İHVAN-İ) Bey de bunlardan bir tanesidir.

                İlerleyen yıllarda, ortaokul ve liselerde okumak için köyden taşarak Mucur, Kırşehir’ ve Anadolu’nun diğer illerine giderler. Gazete, dergi kitap okurlar. Okudukça kültür, okudukça mizah, okudukça yeni ufuklar yeni gelecekler süsler yollarını. Okudukları kitapları tartışarak ve değişerek okumalar peynir ekmek gibi gelir onlara. Bir de bakarlar ki Üniversite kapıları açılmıştır kendilerine.

                Okuma isteklerinin her geçen gün artması sonucu, Dalakçı Köyünden bu güne kadar, 72 Mühendis,  36 Doktor, 18 Hukukçu, 8 diplomat, 8 Profesör, 7 Doçent, sayıları bilinmeyen Öğretmen, Bankacı, Emniyetçi ve diğer çalışanların yetişmiştir.

                Gurbet Dalakçı kadar yakın, sıla hasreti kavurur, hasret sıla ile kucaklaşır. Köylerinden kopmayan Dalakçı Köylüleri yurt dışında kurdukları dernek ile yardımlaşma bağını da bir türlü koparmazlar.

                Günler, aylar ve yıllar geçer Dalakçı köyünün     de, toprağı bölünür, toprak parçalanır, toprak az gelir Dalakçılı gençlere. Bu ve benzeri nedenlerle köyden kopmalar ve göçler başlar.  

                İBRAHİM ÖZDEMİR Teknik Tarım ve Ziraat okulunu bitirdikten sonra bir süre Devlet Üretme Çiftliklerinde görev yapar.

                1970 yılında gittiği yurt dışında 32 yıl çalışır. Yaşam boyu hep üretir, hep üretir. Fakat bu süre içinde köyünden, toprağından hiç kopmaz.

                Yurt dışı dönüşünde Kırşehir’de tarihi Kılıççı Köprüsü yakınında üç katlı villasının yarısını zengin bir Etnografya müzesine dönüştürür. Halkın ve öğrencilerinin ziyaretlerinde erinmez, üşenmez onları tek tek gezdirir.

                Kırşehir konulu etnografık eserler, antikalar ve kitaplar biriktiren bir derlemci olan İbrahim Özdemir, araştırmalarının yanında, dini, milli, aşk, ölüm ve ahlak konularda yazıp bastırdığı kitap sayısı 20’yi geçmiştir.

                On parmağında 20’den fazla yetenek olan, çalışmalarından örnek aldığımız, ağabeyimiz, ustamız ve gençlere ışık olan bu örnek liderimiz SAYIN İBRAHİM ÖZDEMİR (İHVAN-İ) Beyin adının Kırşehir’de kalıcı bir eserde yaşatılmasını istediğim 1 Temmuz 2022 tarihli dilekçem de ilişikte sunulmuştur.

 

                9 Eylül 2023 Cumartesi

Mümtaz Boyacıoğlu

Eğitimci- Şair- Yazar - Kaman / KIRŞEHİR

 

İLETİŞİM:             Sarıuşağı Mahallesi, Şehit Metin Akkoç Sokak

                                No- 2 -- KAMAN / KIRŞEHİR

                                Tel-   0.533.578.36.66

                                Mail- [email protected]

 

 

                BELEDİYE BAŞKANLIĞINA / KIRŞEHİR

 

                Tarih: 1 Temmuz 2022 Cuma

                Konu: Araştırmacı Şair - Yazar İbrahim ÖZDEMİR hakkında.

 

                Mucur ilçemizin Dalakçı Köyünün yüzlerce okumuşlarının arasından biri olan Araştırmacı- Şair ve Yazar İbrahim ÖZDEMİR’İ, aklının yettiği ve elinin kalem tuttuğu günlerden beri sayısız araştırma yazıları ve şiirleriyle Kırşehir Eğitim ve Kültürüne hizmet ettiğini görüyoruz.

                Ayrıca örnek giyim, kuşam ve duruşu ile insanlığa örnek olan İbrahim Özdemir’in yazdığı kitapları ile halkın hizmetine sunduğu Etnoğrafya Müzesi ile ve Her fırsatta halkına yardım etmeyi görev kabul bilen bu bilim adamını Kırşehir’de bilmeyeni yoktur herhalde.

                Bu ve bunlara benzer birçok özelliklerini saymakla bitiremediğimiz Araştırmacı- Şair ve Yazar İbrahim ÖZDEMİR’İ tanımamızın, anlamamızın zamanı gelip de geçiyor bile diye düşünüyorum.

                Bu nedenle, kendisi sağ iken;

                Bir müzede, bir kütüphanede, bir parkta veya benzeri daha önemli bir yerde adının yaşatılmasının gerekli olduğuna inanıyorum.

                Belediyemizin de bu konuda duyarlı davranarak, Araştırmacı- Şair ve Yazar İbrahim ÖZDEMİR’İN değerini yaşatacak bir eserle sahip olacağına en içten dileklerimle inanıyorum.

                Bilgilerinize. Saygılarımla.

 

 

1 Temmuz 2022 Cuma

Mümtaz Boyacıoğlu

Eğitimci- Şair- Yazar - Kaman / KIRŞEHİR

 

 

 

 

İLETİŞİM:             Sarıuşağı Mahallesi, Şehit Metin Akkoç Sokak

                                No- 2 -- KAMAN / KIRŞEHİR

                                Tel-   0.533.578.36.66

                                Mail- [email protected]