Kırşehir ilinde yaşayan herkesin uğrak yeri olan kimi zaman buluşma noktası, kimi zaman son yolculuğuna uğurlanan insanları, kimi zamanda şehir dışından gelenlerin ağırlandığı külliyedir Ahi Evran Külliyesi. Külliye içindeki Ahi Evran-ı Veli heykeli ve Zanaatkârlar Çarşısı ise görülmeye ve alışverişe değer yerler.

Kırşehir il merkezinde bulunan külliye 1482 yılında  Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahî Evran adına yaptırıldı. Cami ve türbe olarak da bilinen külliyenin minaresine içinden bir merdivenle çıkılmakta. Esnaflar birliği ve ahilik örgütünün kurucusu Ahi Evran-ı Veli adına aslen zaviye olarak yapılan bina sonraki yıllarda camii olarak kullanılmaya başlandı.

Anadolu'yu işgal eden Moğollara karşı, kendisini destekleyen Türkmenlerle beraber yaptığı savaşta başarısız olan ve 1261 tarihinde öldürülen Ahi Evran'dan sonra eşi ve çocukları Hacıbektaş Veliye sığındı. Ahilik teşkilatı mensupları Anadolu'yu terk etmeyerek direnişlerini devam ederek Anadolu ve Rumeli'nin Türkleşmesinde çok önemli rol oynadılar.

Dağıştan Ailesinin acı günü Dağıştan Ailesinin acı günü

Ahi Evran, Hacı Bektaşi Veli'nin tavsiyesiyle zamanın Rum, Ermeni ve Yahudi esnaflarına karşı Anadolu'ya yeni gelen Türk esnafların birlik ve dayanışması için sonradan Ahilik denen esnaf dayanışma loncalarını kurmuştur. Günümüzdeki esnaf odalarının temeli Ahi Evran tarafından atılmıştır. Hem günümüzde devam eden Ahilik birliği hem de Ahi Evran Külliyesi içindeki Zanaatkârlar Çarşısı'nda 32 esnafı faaliyet göstermekte.    

Muhabir: AYŞE HİLAL DELİORMAN