Kırşehir'in birçok ilçe ve köyünde, sonbaharın gelmesiyle kadınlar komşu ve akrabalarıyla birlikte kışın tüketilmek üzere imece usulüyle ekmek yapma telaşına giriyor. Bu geleneğe göre her gün farklı bir komşunun evinde toplanan kadınlar, kışın ihtiyaç duyulacak ekmeği birlikte hazırlıyor. Bu sırada, kış aylarında tüketilmek üzere turşu, salça, tarhana, kurutmalık biber ve erişte de hazırlanıyor.

Yüzyıllık bir gelenek: Kış ekmeği

Ümmügülsüm Altunsaray, kış ekmeği yapma geleneğinin çok eski bir Anadolu geleneği olduğunu belirterek,

"Biz annelerimizden öğrendik, onlar da annelerinden öğrenmiş. Ninelerimiz de kış ekmeği yapıyordu."

dedi. Altunsaray, kışın zor hava şartlarında bazen fırınların ekmek üretemediği günlerde kış ekmeğinin büyük bir kurtarıcı olduğuna dikkat çekti.

Özgün lezzeti ve saklama yöntemi

Yapılan ekmeğin fırında üretilen ekmekten daha lezzetli olduğunu belirten Altunsaray,

"Normal ekmeklik undan hamurumuzu yoğurup, yufkalarımızı hazırlıyoruz. Ocakta pişirdikten sonra bir süre soğutuyoruz ve üst üste koyuyoruz. Varsa evin kilerinde veya soğuk bir bölgesinde bekletiyoruz. Kışın bu ekmekleri ıslatarak yumuşatıp taze taze tüketiyoruz."

şeklinde bilgi verdi.

Eraslan, bugün defnedilecek Eraslan, bugün defnedilecek

Kış hazırlıklarında imece usulü

Nermin Taşkın, köylerinde yapılan kış hazırlıklarında imece usulü yufka yapmanın bir ekip işi olduğunu belirtti. Taşkın,

"Yufka yapımı sırasında bir kişi yakacak getirirken, bir diğer kişi yumak hazırlar. Çok sayıda insanın yardımıyla yaklaşık 2 bin adet yufka yapıyoruz."

dedi. Ümmügülsüm Altunsaray, kış hazırlığı yapanların bu geleneği maddi nedenlerden ziyade alışkanlık olarak sürdürdüğünü belirtti. Ancak yeni neslin bu geleneğe ilgisinin azaldığını, hazır gıdalara yönelme eğiliminde olduğunu ve bu geleneğin zamanla kaybolabileceğini vurguladı.

Kışlık yufkanın muhafazası için serin, temiz, kuru ve güneş almayan bir ortamın yeterli olduğunu belirten Altunsaray,

"Yufkaları kurutup serin bir odada üst üste koyduktan sonra kış boyunca kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce nemlendirerek yufkanın kırılmaması ve daha kolay tüketilmesini sağlayabilirsiniz."

şeklinde önerilerde bulundu.

Muhabir: Aynur Bayrak