Eğitim Birsen Kırşehir Şube Başkanı Fatih Mehmet Yavuz, Öğretmenlik Mesleği ve Millî Eğitim Akademisi Kanunu'ndaki eksikliklerin TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması gerektiğini belirtti.

MECLİS KOMİSYONU GÖRÜŞMELERİ VE ÖNERİLER

Mecliste gerçekleştirilen komisyon görüşmelerinde Eğitim Birsen Kırşehir Şube Başkanı Fatih Mehmet Yavuz, öğretmenlerin ve eğitimcilerin beklenti ve taleplerini dile getirdi. Komisyonun siyasi parti üyeleriyle de yazılı olarak paylaşılan ancak düzenlemeye dahil edilmeyen önerilerin TBMM Genel Kurulu'nda dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Kırşehir tek bir yürek oldu Kırşehir tek bir yürek oldu

GENEL KURULDA ELE ALINMASI GEREKEN KONULAR

Başkan Yavuz, Genel Kurul'da görüşülecek olan Öğretmenlik Mesleği ve Millî Eğitim Akademisi Kanunu'nun, öğretmenlerin ve eğitimcilerin beklenti ve taleplerini karşılayan bir içerikle şekillenmesi gerektiğini vurguladı.

UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK HİZMET SÜRELERİ

Kanun metnine eklenmesi gereken önemli noktalar arasında, uzman öğretmenlik için 5 yıl, başöğretmenlik için 10 yıl hizmet süresi şartının getirilmesi yer alıyor. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Müfettişi, Şube Müdürü, Araştırmacı ve Eğitim Uzmanı kadrolarında bulunanlara da "Uzman/Başöğretmenlik" unvanı ve haklarının verilmesi gerektiği belirtiliyor.

SÖZLEŞMELİ VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK

Sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin kaldırılması gerektiği vurgulanan önerilerde, öğretmenlerin aile bütünlüğünün sağlanması için 3 yıl çalışma şartının kaldırılması da talep ediliyor. Ayrıca öğretmen adaylarının akademide geçirdikleri sürelerin hizmet süresine dahil edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

YÖNETİCİLERİN KADROLU ATANMASI

Eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirme yerine kadrolu atanmaları ve iller arası yer değişikliği hakkı verilmesi gerektiği öneriliyor. Ek ders birim ücretlerinde artış yapılarak; ek ders gösterge rakamının 230'a çıkarılması da talepler arasında yer alıyor.

EKONOMİK İYİLEŞTİRMELER VE HAKLAR

Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan yönetici ve öğretmenlere ilave tazminat verilmesi gerektiği belirtiliyor. Akademiye alınan öğretmen adaylarına verilecek ücretin, 9/1 kadrolu öğretmen için öngörülen ücret kadar olması talep ediliyor. Müfetiş raporu ile yetersiz görülen öğretmenlerin memur kadrosuna atanmasının keyfiliklere kapı aralanmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği de ifade ediliyor.

Öğretmenler Günü'nde tüm eğitim çalışanlarına 1 maaş tutarında ikramiye ödenmesi gerektiği öneriliyor. Doktora, yüksek lisans, ücretli öğretmenlik ve memur kadrolarında geçen sürelerin uzman/başöğretmenlik başvuru süresinde dikkate alınması gerektiği de belirtiliyor.Fatih Mehmet Yavuz, kanun metnine eklenmesi gereken bu maddelerin TBMM Genel Kurulu'nda ele alınmasının önemine dikkat çekti. Bu düzenlemelerin, öğretmenlerin ve eğitimcilerin haklarının iyileştirilmesi ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Muhabir: SEDANUR ASAN