Kırşehir Beyazay Derneği Kırşehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Göçmen, Beyazay Muğla Şubesi tarafından düzenlenen Zeytin Çiçeği Ulusal Kısa Film Yarışması’na davet etti.
"Farklı mıyız, Farkında mıyız?" konulu "Zeytin Çiçeği Ulusal Kısa Film Yarışması" hakkında açıklamalarda bulunan Kırşehir Beyazay Derneği Kırşehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Göçmen, “Çok değerli Kırşehir Halkı ve kıymetli engelli arkadaşlarımız. Türkiye Beyazay Derneği’nin Muğla ilinde düzenlemiş olduğu Zeytin Çiçeği Ulusal kısa Film Yarışması’na siz engelli arkadaşlarımızın katılımlarını bekliyoruz. Son başvuru tarihi 10 Nisan 2023’tür. Yarışmada 1. 2. Ve 3. Olan arkadaşlarımızın konaklama, geliş-gidişyol masraflarınında derneğimiz tarafından karşılanacağını bildiririz. Gerçekten anlamlı bir yarışmada siz engelli arkadaşlarımızın katılımları bizleri mutlu edecektir” dedi.
Zeytin Çiçeği Ulusal Kısa Film Yarışması için paylaşılan afişte bulunan QR kodunu okutarak yarışma hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Türkiye Beyazay Derneği tarafından, Beyazay Muğla Şubesi koordinatörlüğünde düzenlenecek olan "Farklı mıyız, Farkında mıyız?" konulu "Zeytin Çiçeği Ulusal Kısa Film Yarışması’nın konusu şu şekildedir;
“Başkaları tarafından kabul görmek, yaşadığı toplum ile bütünleşmek her insan için temel bir gereksinimdir. Bu durum toplumda ait olma sorunu yaşayan engelli bireyler ve aileleri için daha büyük bir ihtiyaçtır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı raporlarına göre günümüzde engellilerin ayrımcılık riskiyle karşılaşan en önemli toplumsal gruplar arasında olduğu kabul edilmektedir. Engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi hedefi gerek kurumsal gerekse ulusal ve uluslararası kurumlar düzeyinde öncelikli sosyal politika hedeflerinden biri haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti anayasasında toplumu oluşturan herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu belirtilmiş ve ayrımcılık bir suç olarak kabul edilmiştir. Toplumsal düzeyde engelli ayrımcılığının önlenmesinde sadece yasal ve kurumsal düzenlemelerle ortadan kalkacak bir sorun değildir. Günümüzde engelli bireylerin yeterli sosyal katılım gerçekleştirmelerinin ve vatandaşlık haklarını kullanmalarının önündeki engellerin bireysel değil toplumsal kaynaklı olduğu bilinmektedir. Toplum olarak engelli bireylerimizin yaşamın her alanında olduğunu bilmemiz, bilinç düzeyimizi artırmamız gerekmektedir. Zira engelli vatandaşlarımız açısından engelin kendisi ile başa çıkmak, engel nedeniyle uğranılan ayrımcılıkla başa çıkmaktan çok daha kolaydır. Bu bağlamda engelli bireylerin toplumdan dışlanarak, yalıtılmış bir şekilde yaşamaya mahkum edilmesi bir ayrımcılık olarak değerlendirilmektedir. Global bir sorun olan engelli ayrımcılığına karşı toplumun bakış açısı ve tutumlarının değiştirilmesine yönelik olarak planlanan bu ulusal kısa film yarışmasının ana teması “Farklı mıyız, Farkında mıyız?” olarak belirlenmiştir. Bu tema kapsamında, yaşamın her alanında bizler gibi engelli vatandaşların da olma hakkı olduğu, dışlama, eksik görme, aşağılama, yok sayma, acıyarak bakma gibi olumsuz tutumların değiştirilmesi hedeflenmektedir. “Farklı mıyız, Farkında mıyız?” Teması ile her bireyin farklı olduğu ve her bireyin eksik, engelli olduğu gerçeğinin hissettirilmesi, her birimizin dış görünüşünün birbirinden farklı olduğu ve bunun normal karşılandığı bir dünyada neden engel durumu olan veya engeli dış görünüşüne yansıyan bireylere karşı incitici, rahatsız edici tutumlarda bulunulduğu sorusunu akıllara getirmelidir. Aslında farklı olana farklı bakmak ve onu hakir görmek, toplum olmayı becerememek demektir. Bu kapsamda toplumda farkındalık ve olumlu tutumların gelişmesini hedef alan, mağdur olan kesimin ve/veya engelli ailelerinin, engelli olmayan yakınlarının gözünden ve algılayış biçiminden engelli bireyin yaşamının aktarılması, sadece engel durumuna veya olumsuzluklara vurgu yapmak yerine engelli bireylerin bütüncül bir bakış açısı ile ele alındığı kısa filmler ile; “özürlü, eksik, yetersiz” gibi yargıların azaltılarak engelli bireylerin topluma katkısı ve olumlu yönlerinin fark ettirilmesi amacına hizmet eden konular seçilmelidir.”
Düzenlenecek olan yarışmanın amacı;
1. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan 8 milyonun üzerindeki engelli bireylerin diğer vatandaşlarla aynı hak ve özgürlüklere sahip olduğu bilincini vurgulayarak toplumsal bilinci arttırmak,
2. Ülkemizde engelliliğe yönelik ayrımcılığın önlenmesinde gerekli yasal ve kurumsal düzenlemelere destek sağlamak.
3. Global bir problem olan engelli ayrımcılığının bireysel değil toplumsal kaynaklı bir sorun olduğundan, halkın engelli birey ve ailelerine yönelik empati düzeylerini geliştirmek.
4. Eğitim, iş, sağlık, toplumsal-sosyal yaşam, spor ve kültürel alanlara engelli vatandaşların katılımında diğer vatandaşlarla aynı hak ve özgürlüklere sahip olduklarını vurgulamak.
5. Engelli vatandaş perspektifinden ayrımcılık, dışlanma ve aşağı görülme gibi olumsuz tutum ve yaklaşımların olumsuz etkilerini fark ettirerek toplumsal duyarlılığı arttırmak, beraberliğe ve bütünlüğe destek sağlamak.
6. Sadece engel durumuna veya olumsuzluklara vurgu yapmak yerine engelli bireylerin bütüncül bir bakış açısı ile ele alındığı kısa filmler ile; “özürlü, eksik, yetersiz” gibi yargıların azaltılarak engelli bireylerin topluma katkısı ve olumlu yönlerinin fark ettirilmesini sağlamak.
GENEL KATILIM ŞARTLARI:
Ulusal Yarışmaya 15-30 yaş arasındaki (15 yaş ve 30 yaş dahil) herkes katılabilir ve katılım ücretsizdir.
Yarışmaya birden fazla eser ile katılmak serbesttir.
Türkiye Beyazay Derneği Genel Merkez ve şubelerindeki Yönetim ve Denetim kurulları üyeleri ile Seçici kurul üyeleri yarışmaya katılamazlar. Katılmış olsalar bile değerlendirmeye alınmayacaktır.
Yarışmaya katılacak kısa filmler en fazla 15 (Onbeş) dakika olacaktır. v Yarışmaya katılacak olanlar EK’te yer alan taahhütnameyi doldurmak zorundadır.
Yarışmaya katılacak olanlar belirtilen yaş aralığında olduklarını belgelendirmek zorundadır. Aksi halde eseri değerlendirmeye alınmayacaktır.
Kısa Film konusu ve tema, “Farklı mıyız, Farkında mıyız?” olacaktır.
Filmlerin çekim kalitesi / çözünürlüğü, en az 1920X1080 piksel olmalıdır.
Başvurular http://www.beyazaymugla.org.tr web sitesinde belirtildiği şekilde gönderilecektir. Başvuru formu doldurulduktan sonra çıktısı alınacak ve imzalanacak. Sonrasında tarayıcıdan taranıp belirtilen adrese online gönderilecek.
Yarışma takvimine uymayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Yarışmaya gönderilen eserler daha önce yayınlanmamış olmalıdır.
Siyasi propaganda amaçlara hizmet eden, genel ahlak kurallarına uymayan, zararlı maddelerin özendirildiği, hakaret ve reklam unsuru içeren eserler yarışma dışı kalacaktır. Evrensel değerlere aykırı olmayacak.
Yarışmaya gönderilen filmler iade edilmez.
VERİLECEK ÖDÜLLER
Yarışmada dereceye girenlere
1.’ye 20.000 Türk Lirası – 2.’ye 15.000 Türk Lirası – 3.’ye 10.000 TL verilecek.