Av sezonu açılalı buçuk ay oldu ve balıkçı tekneleri, limanları palamut, istavrit, barbun, lüfer, mezgit ve Karadeniz hamsisi ile doldurdu. Tezgâhlarda gördüğümüz bu çeşitlilik, balık severleri oldukça memnun ediyor. Peki, sezonun en gözde balıkları arasında hangileri var ve bu balıkların özellikleri nelerdir?

Sahil Balıkçı'dan Ev ve İş yerlerine özel servis

Tuğrul Yıldırım, sahip olduğu Kırşehir Sahil Balıkçı'da sadece balık satışı yapmakla kalmayıp, müşterilerine pişirme ve evlere iş yerlerine servis hizmeti de sunduklarını belirtiyor. Ev hanımları, iş yerlerinde balık kokusunu istemiyor ve bu yüzden Yıldırım'ın iş yerinde temizlenip pişirilen balıkları tercih ediyor. Peki, hangi balıklar daha çok tercih ediliyor ve bu balıkları nasıl pişirmeliyiz?

Müşteriler en çok hangi balığı tercih ediyor?

Yıldırım, vatandaşların en çok palamut balığını tercih ettiğini ifade ediyor. Balık tüketmeyi ve seven insanlar, fiyatına bakmaksızın bu lezzeti sofralarından eksik etmiyor. Ancak, ekonomik durumu uygun olmayan vatandaşlar da bu durum karşısında eleştirilerini dile getiriyor. Peki, palamutun besin değerleri nelerdir ve bize hangi faydaları dokunuyor?

Balığın sağlığa faydaları

Balık, besin değeri yüksek ve vitamin açısından zengin bir gıda kaynağıdır. Yıldırım, balığın hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça sağlıklı olduğunu vurguluyor. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, haftada en az 2-3 gün sofrada bulunmalı ve içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlıyor.

O köyde yas var O köyde yas var
“Balık, gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Balık, özellikle sezonunda haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmelidir.”

Balık zekanın gelişimine nasıl katkıda bulunur?

Yıldırım, fosfor maddesinin zeka gelişiminde önemli bir role sahip olduğunu ve balığın bu madde açısından zengin olduğunu belirtiyor. Tüketim sıklığı ve tazelik, balığın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini artırıyor. Peki, düzenli ve taze balık tüketmenin diğer yararları nelerdir ve sağlığımıza olan etkileri nasıl oluyor?

Muhabir: Aynur Bayrak