29 Ekim 2023'te, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Kırşehir, benzersiz ve duygusal bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleriyle gerçekleştirilen projede, ilkokul seviyesinden 100 çocuk yazar, 'cumhuriyet' temasını ele alarak kendi eserlerini yarattı.
Cumhuriyetin temel değerlerini, masumiyetleri ve saf düşünceleri ile harmanlayan çocuk yazarlar, kendi eserlerinde farklı duyguları ve düşünceleri işledi. Bir yanda cumhuriyetin getirdiği özgürlükler ve sorumluluklar, diğer yanda bu büyük mirasa sahip çıkma arzusu, çocukların satırlarında hayat buldu.
100 çocuk yazarın eserlerini sizlerle buluşturuyoruz...
Küçük Samet
Kalabalık bir ailede yokluğun içinde doğmuştu Samet. 9 kardeşin en küçüğü idi. Nasıl olduğunu anlamadan o kargaşada büyümüş ve okula başlamıştı. Okula gönderilmesi adettendi sanki. Onların köyünde herkes okula başlar çat pat okumayı öğrendikten sonra okulu yarım bırakır ve büyüklerinin gösterdiği köydeki işleri yapmaya devam eder. Çünkü bunun dışında bir şeyler yapan olmamıştı köyde. Herkes sanki bir şekilde böyle bir yaşama ikna edilmiş ve hiç sorgulamadan kabul etmişti. Günler geçiyor kendisine dünyanın en zor işleri gibi gelen ödevlerini yapmaya çalışırken okumayı öğreniyordu. Okumayı öğrendikten sonra diğer kardeşlerinden farklı olarak bulduğu gördüğü her şeyi okuyordu. Günlerden bir gün okul arkadaşlarından biriyle tartışması sebebiyle beden dersinde herkes dışarıda oynarken ceza olarak o sınıfta kalmıştı. Bomboş, sessiz bir sınıfta yapayalnız oturuyordu. Bir an tahtanın üzerinde her sınıfta olan ama o güne kadar dikkatli bakmadığı Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu. Daha sonra bir daha okudu. Ve bir daha okudu. Hitabenin en başında geçen Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafa etmenin ne gibi bir faydası olacağını düşündü. Cumhuriyetin önemi konusunda kimi görse hangi kitabı okusa araştırmalarda bulundu. Cumhuriyeti anlamaya başladıkça önemini kavradı. Belki köylerinde ve yaşadığı bölgede ilk olacaktır ama Cumhuriyet sayesinde kenti kaderini geleceğini ilmek ilmek yapacağına inandı. Cumhuriyetin okullarında aldığı eğitime ek olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan kitapları da bolca okumasıyla köyünden üniversiteye giden ilk kişi olmuştu. Bunu Cumhuriyet sayesinde olduğunu biliyordu. Üniversite eğitimini bitirdikten sonra yaptığı çalışmalarla günün birinde profesör olunca yaşadığı mutluluk ve gururun tarifi yoktu. Profesör olduktan sonra ilk işi doğup büyüdüğü köyünü ziyaret etmek oldu. Köyünün gururu olmuştu Samet. Köyünün ziyaretinde büyük küçük herkes etrafına toplandığında ağzından çıkan ilk cümle “Yaşasın Cumhuriyet!” olmuştu. Bütün köylülerine Cumhuriyetin faziletlerini ve önemini anlatmış, bütün başarılarını kanun önünde herkese eşitleyen, eğitimde fırsat eşitliği sunan, kimsenin kimseye üstünlük ve ayrıcalık tanıyamayacağı Cumhuriyete borçlu olduğunu ve bu borcunu da Cumhuriyeti herkese anlatıp, onu koruyup yücelterek Atatürk’ün açtığı yolda çalışarak ödeyeceğini söyledi. Cumhuriyet sayesinde hayatının dümenine geçen birçok insandan sadece biri idi o.
Kader diye kendilerine dayatılanlardan ziyade kendi kaderini kendi seçimleriyle oluşturmaya imkan verdiği için Cumhuriyete olan sevgi ve saygısını her an yaşadı Küçük Samet…
Prof. Dr. Erol Güngör İlkokulu
Cemal Arslan 4/D
Ekim’in 29’u
Sonbahar en sevdiğim mevsim. Yazın bunaltıcı havasından sonra esen serin rüzgarla ferahlatır hazan mevsim. Toprak dinlenmeye alır kendini, ağaçlar döker tüm yapraklarını sarı, kırmızı, turuncu ve doğa uyumaya başlar ılık yağmurlarla.
Ekim ayındayız. Sonbağrın ortası tam da bunalmışken sıcaklardan, güneşin kıymetini anladığımız zamanlardayız. Sabahtan akşama kadar türlü oyunlar gündüzün kıymetin ve kaybetmeden bilemeyiz bir şeylerin değerini.
Bugün sınıfı süsledik bayraklarla, şiirler, hikayeler okuduk yüzyıl önce ülkemizin kaderini değiştiren olay anısına.
Bugün 29 Ekim 2023. Tam yüzyıl önce bugün bir lider bize özgürlüğümüzü hediye etti savaşlardan çıkarak. Milletimiz yorgun ve umutsuz olmasına rağmen yılmadı azimle ve sabırla Türk milletinin içindeki vatan sevgisine umutla bağlanmasını sağladı. Ulu önder Atatürk “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” diyerek ulus için çalıştı çabaladı.
Bugün öğretmenimiz hepimize ileride hangi mesleği seçmeyi düşündüğümüzü sordu. Ali futbolcu, Zeynep hakim, Emir mühendis, Göktuğ ise doktor olmak istiyordu. Ben ise öğretmen olmak istediğimi söyledim. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk gibi geleceğe umut vermek, öğrencilerim hangi mesleği seçerse seçsin onların bu vatanın nasıl zorluklarla kazanıldığını hak ve hürriyet sadece kalemle değil öncesinde kılıçla elde edildiğini anlatmak istiyorum.
Bugün 29 Ekim, yüzyıl önce tam da bugün kadın erkek eşitliği, seçme seçilme, sağlık, eğitim hakkı, din ve vicdan, hürriyet, düşünce özgürlüğü elde etti ülkemiz. Unutmamak bilerek yaşamak için öğretim yeni nesillere özgürlük en büyük kıymetse eğer, vatan ve bayrak elden gitmeden, kaybetmeden anlamalı değerini. Hangi mesleği seçersek seçelim önce insan olmalı, önce kıymet bilmeli, değer vermeli, sahip çıkmalı geçmişimiz ve geleceğimize.
Prof. Dr. Erol Güngör İlkokulu
Ahmet Eren Doğaner 4/E