Pek çok insanın günlük atıştırmalık tercihlerinden olan kuruyemişler; badem, fındık, fıstık, kaju, Antep fıstığı, leblebi ve kuru üzüm gibi besinlerden oluşuyor. Bu tür yiyecekler, aynı zamanda insan vücudu için oldukça faydalı olan sağlıklı yağlar ve vitaminlerle dolup taşıyor. Fakat son dönemlerde kuruyemiş fiyatlarının ciddi anlamda artış göstermesi, vatandaşlar için bu besinlere ulaşmayı zorlaştırıyor.

Tehlike giderilmezse yıkım yapılacak Tehlike giderilmezse yıkım yapılacak

Ekonomik faktörler ve sağlıklı beslenme

Kırşehir Gözde Kuruyemiş sahibi Nevzat Kurt, sağlık için insanların kuruyemiş tüketimine önem vermesi gerektiğine, fakat artan fiyatlar sebebi ile vatandaşların maalesef eskisi kadar kuruyemiş tüketimine ağırlık vermediğine vurgu yapıyor.

"Yediden yetmişe herkesin büyük bir zevkle tükettiği kuruyemiş, son dönemlerde vatandaşın cebini yakmaya başladı."

ifadesiyle durumun vahametini dile getiriyor.

Döviz kurları ve kuruyemiş fiyatları arasındaki ilişki

Döviz kurundaki hareketlenmelerin, im port edilen kuruyemiş türleri üzerinde doğrudan bir etkisi var. Nevzat Gürler,

"Döviz kurundaki hareketlenmeler kuruyemiş fiyatlarına yansıdı."

şeklindeki sözleriyle bu etkiyi belirtiyor. Kurlardaki bu dalgalanma, doğrudan fiyatlar üzerinde bir yükselişe sebep olurken, kuruyemiş gibi sağlıklı besinlerin tüketimini de olumsuz yönde etkiliyor.

Kuruyemiş kalitesi ve fiyat İlişkisi

Diğer yandan, kuruyemişlerin fiyatlarının değişkenlik göstermesinin bir başka nedeni de, kuruyemiş kalitesinin işletmeden işletmeye farklılık göstermesi. Gürler, bu duruma da dikkat çekerek,

"Kuruyemiş fiyatlarının yüksek olması durumundan hem satıcılar hem de vatandaşlar şikayet ediyor."

şeklinde konuşuyor. Yani kaliteyi korumaya çalışan işletmeler, maliyetlerin artmasıyla karşı karşıya kalırken, tüketiciler de yüksek fiyatlarla sağlıklı besinlere ulaşma mücadelesi veriyor.

Muhabir: Hatice Sürmeli