2. Abdülhamid dönemine ait Kırşehir Ahi Sancağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmek üzere Erzurum’a gönderildi. Restorasyonun ardından sancak, Kırşehir'e geri dönecek.Üzerindeki tuğradan 2. Abdülhamid dönemine ait olduğu tespit edilen ve atlas kumaştan yapılan Kırşehir Ahi Sancağı, pamuk ve ipek iplikten dokunmuştur. Tarihi değer taşıyan bu sancak, zamanla bozulmalar göstermiştir. Kırşehir’de koruma altında bulunan sancak, bu bozulmaların belirlenmesinin ardından restore edilmek üzere Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’na gönderilmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’ndaki 4 kişilik uzman restoratör ekibi, sabır ve titizlikle renk solmaları ve lif deformasyonunu restore etmeye başladı. İlk olarak durum tespiti yapılarak restorasyon ve onarım planı oluşturuldu. Renk analizi, malzeme ve element analizi ile mukavemet tespiti gerçekleştirildi. Sanat tarihçisi ve restoratör Rabia Genç açıklamasında,“Replikası Kırşehir’de sergilenen eser, özgün halinin korunması ve sergilenmesi amacıyla laboratuvarımıza getirildi. Ahi Sancağı’nda, kullanım amacı kaynaklı liflerin mukavemet kaybı yaşandığını tespit ettik. Eser üzerinde renk solması, ayrılma ve kopmalar vardı. Dağılan lifler soğuk buhar ve uygun tekniklerle düzleştirilmeye başladık"dedi.
Restoratör Rabia Genç, çift taraflı işlenen sancağın restorasyonunu büyük bir titizlikle sürdürdüklerini belirtti. Dağılan lifler soğuk buhar ve uygun tekniklerle düzleştirilirken, etrafındaki bakır karışımlı püsküller analiz ve restorasyon için eserden ayrıldı. Çalışmanın 2 yıl sürmesi planlanıyor ve bu süreç sonunda Ahi Sancağı Kırşehir Müze Müdürlüğü’nde sergilenecek.Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı restoratörlerinden Örüm İmamoğlu ve Muhammed Kırmaç da sancağın gelecek nesillere taşınmasında katkıları olmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdiler.