Kırşehir Adliyesi'nde gerçekleştirilen 2024-2025 adli yıl açılış törenine, Kırşehir’in önde gelen protokol üyeleri ve adliye personeli katıldı. Törende adaletin önemi ve yeni adli yıl hedefleri vurgulandı.

Kırşehir Adliyesi'nde düzenlenen 2024-2025 adli yıl açılış törenine, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara başta olmak üzere, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ahmet Yıldırım, KAEÜ Rektörü Mustafa Kasım Karahocagil, Belediye Başkan Vekili Nihat Dağıstan, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan ve Kırşehir Baro Başkanı Avukat Onur Çanta katılım sağladı.

Bunun yanı sıra, Kırşehir Barosu avukatlarından ve Belediye Meclisi Üyesi Mehtap Karaburçak Tuzcu, hakimler, cumhuriyet savcıları ve adliye personeli de törende hazır bulundu. Tören, adli yılın başlaması vesilesiyle adalet sisteminin güçlendirilmesi ve yargı mensuplarının görevlerine olan bağlılıklarının yinelenmesi amacıyla gerçekleştirildi.

Kırşehir Baro Başkanı Avukat Onur Çanta, adli yıl açılışında yaptığı konuşmada, hukuk sisteminin daha adil ve şeffaf bir şekilde işlemesi için tüm yargı mensuplarına başarılar diledi. Çanta, avukatların adaletin sağlanmasındaki kritik rolüne dikkat çekerek, mesleki sorumlulukların bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çanta yaptığı konuşmada; " 2024-2025 Adli Yılı’nı, yargı sistemimizin ve avukatlık mesleğimizin sorunlarını dile getirmek zorunda kalarak değil, yurttaşların adaletin sağlanacağına güven duyabilecekleri bir hukuk sisteminin unsurlarını hep birlikte inşa edebilmenin heyecanıyla karşılamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermek, hepimizin sorumluluğudur.

Kırşehir Barosu olarak bugüne kadar bir yandan mesleğimizin ağır sorunlarına çözüm aramak için mücadele ederken öte yandan insan hakkı ihlallerine karşı onurlu yaşam hakkından, olağanüstü mahkemelere karşı bağımsız mahkemelerden, keyfiliğe karşı liyakatten, cezasızlığa karşı kanun önünde eşitlikten, darbe ve darbe girişimlerine karşı demokrasiden, şiddete karşı mağdurdan, baskı ve engellemelere karşı özgürlükten yana olduk. Demokrasinin en önemli unsuru olarak seçmenin iradesine saygı duyulmasını, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, anayasal düzenin de bir gereği olarak AYM kararlarına uygun hareket edilmesini savunduk. Hukuk, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşama düzenidir; dolayısıyla talebimiz, topyekûn adalettir. Bunu sağlamanın ödülü ise toplumda adalete olan güven duygusunun artması, yurttaşlık bilincinin yerleşmesi, suçun azalması, toplumsal barışın ve refahın yükselmesidir. Adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkı şarttır. Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkının temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir.

Önemle ve altını çizerek ifade etmek isteriz ki,

•Diploma makinası hâline gelen hukuk fakültelerine önlem alınmadan,
•Stajyer Avukatların Hakim Savcı Yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan,
•Önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenleme yapılmadan,
•Kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden,
•Bağlı çalışan avukatların hakları bakımından düzenleme yapılmadan,
•CMK Ücret Tarifesi mesleğin onuruna uygun olacak şekilde belirlenmeden,
•Yargı faaliyetlerinde KDV oranı düşürülmeden, CMK ve Adli Yardım sisteminde ise tamamen kaldırılmadan,
•Avukatların diğer yargı görevlileri ile emeklilikte yaşadığı ağır eşitsizlik ortadan kaldırılmadan,
•Avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez.

Yargı sistemimizin sorunları karşısında, yeni adli yılda da, yurttaşların adil yargılanma hakkının bir parçası olarak mesleğimizin sorunlarının çözümü için mücadele ederken, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzeni olarak hukuku, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğiz."

Törende, yeni adli yılın hedefleri ve beklentileri de gündeme getirildi. Özellikle dosya yoğunluğunun azaltılması, davaların hızlandırılması ve adaletin daha etkin bir şekilde sağlanması adına yeni projeler üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Yargı mensupları, yeni adli yılın başarılı geçmesi için özverili çalışmalarını sürdüreceklerini ifade ettiler.

Kırşehirlilerin gündemi İzmir’deki facia oldu Kırşehirlilerin gündemi İzmir’deki facia oldu
Muhabir: SEDANUR ASAN