Cumhuriyet Halk Partisi’nin ‘Anadolu Buluşması-Marmaris Yerel Medya Çalıştayı Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapılacak. bu yıl 3.’sü düzenlenen bu dev Çalıştay’a 60 ilden 300’e yakın gazeteci katılıyor.

Nevşehir’i temsilen  Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca, Kırşehir’i temsilen ise Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu’da katılım gösteriyor.

Marmaris Belediyesi tarafından düzenlenen ve basın meslek örgütlerinin katkılarıyla gerçekleşen bu çalıştay, 6-8 Ekim tarihleri arasında üçüncü kez düzenleniyor. 

Programın ana günü olan bugün sunumlar yapıldı. Yapılan sunumlarda "Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Denetimi", "Televizyon Gazeteciliği", "Avrupa'da Yerel Basın İşleyişi", "Gazetecilerin Örgütlenmesi", "Basın Yasası", "Cumhuriyet'in 100. Yılında Kadın ve Yazarlık", "İnternet Gazeteciliği", "Yüksek Trafikli Sitelerin Yönetimi ve Alternatif Gelir Kaynakları", ve "Fotoğraf ve Videolarda Manipülasyonun Seçim Dönemini Nasıl Etkilediği" gibi konular ele alındı.

“GELENEKSEK TOPLANTIMIZ SÜRECEK”

Ardından kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Basın bu milletin ortak sesi olduğunu ifade ederek, “Bu güzel toplantı bir geleneksel toplantı haline geldi. Bu yıl üçüncüsünü yapıyoruz. Bu bağlamda toplantıya katkı veren başta Marmaris Belediye Başkanımız olmak üzer hepinize teşekkür ediyorum.

Milletvekili Erkan ,Kırşehir için görüştü Milletvekili Erkan ,Kırşehir için görüştü

Geçtiğimiz gün Can Atalay’ı, Osman Kavala’yı, Tayfun Kahraman’ı, Çiğdem Mater’i, Mine Özerden’i ziyaret etti. Onları dinledim. Eğer adalet bir kavramı hepimiz kişiselleştirirsek, haksızlığa uğrayan kişinin kimliğine bakmadan, onu bir insan olarak görerek, haklı ve haklının yanında durduğumuz süreç bana göre medya görevini büyük ölçüde yapmış olur.

İnsanların düşüncelerini açıkladıkları için insanların tutuklanmaları 21. Yüzyılın Türkiye’sine yakışmıyor. Zaman Zaman toplantılarda söylerim bizim aslında aykırı fikirlere ihtiyacımız var. Bu düşünceler bizim ufkumuzu açabilir.” dedi.

“BASIN MİLLETİN MÜŞTEREK SESİDİR”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basın milletin müşterek sesidir” sözünü hatırlatan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Acaba basın bugün milletin müşterek sesi midir.? Bunu tüm medya kuruluşları kendi kendine sormalıdır. Bir siyasetçinin en çok ihtiyaç duyduğu şey sağlıklı bir eleştiridir. Çünkü siyasetçi içerisinde bulunduğu yoğun ortamda yaptığı hataları fark edemeyebilir. Bunu da medya mensupları oturup eleştirebilir. Bizlerde bundan ders çıkartırız.” dedi.

“MEDYANIN SORUMLULUĞU FAZLA”

Medya’nın içerisinde bulunduğu pozisyonun pek iç açıcı olmadığını da söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hepimizin bu sorunu çözmek için düşünmesi lazım. Ortaklaşacağımız sorular olmalıdır. Öyle bir noktaya geldik ki ortaklaşamıyoruz bile. Bizler insan hakları ve adalet gibi konularda ortaklaşmamız lazım. Medya sorumluluğun benden de fazla olduğunu biliyorum. Görevinizin ciddiyetinin farkındayız.” dedi.

BELEDİYELERE TALİMAT VERDİ

CHP Lideri konuşmalarında CHP’li belediyelere de seslenerek “yerel basını destekleyin” talimatı verip, ”Kamu spotlarını yerel basının güçlenmesi için verilmeli, İl ve ilçe belediyeler gazetelere abone olmalı, reklamla destelenmelidir.” dedi.

Ayrıca hükümetin tasarruf tedbirleri kapsamında gazeteleri belediyelere ve kurumlara almamasına eleştiri yağdırdı.

“MEDYAYA DÜŞMANLIK OLUR MU?”

Medyaya düşmanlık olur mu? Dünyanın her tarafında medya özgürce yayın yapar ve tüm siyasal aktörler onlara saygı duyarlar. Siz ne kadar kapanırsanız baskıcı yönetim o kadar memnun olur çünkü kendisini eleştirecek hiç kimse kalmaz.

“BASIN İLAN VE RTÜK İNFAZ KURUMUNA DÖNÜŞTÜ”

Basın İlan Kurumu da RTÜK de infaz kurumuna dönüştü. Beni mi eleştirdin ilanlarını kesiyorum diyor. Mahkemeye gidersiniz 20 yıl davalar devam ediyor. Yargının hali zaten içler acısı. Geldiğimiz atmosfer iç acıcı değil. BİK gerçekten medyaya destek verecekse buranın siyasal tasalluttan kurtulması lazım.

“BU KADAR AYRIŞAN MEDYA YAPISINI HİÇ GÖRMEDİM”

Hayatımda bunun 22.5 yılı medyada geçti. Hayatımda bu kadar bölünen, ayrışan bir medya yapısı hiç görmedim. İlk kez tanık oluyorum. Oysa tam tersi bir atmosferin uyumun olması gerekirdi. Etik değerlerin olması gerekirdi.

“GÜVEN EROZYUNU ORTAYA ÇIKTI”

Tirajlar. Hepsi hikaye, 300-400 bin tirajımız var deniyor. Gerçek tirajlar çıksın. Onun üzerinden ilanları o çerçevede verin. Rating için de aynı şeyi yapın. Yani objektif olun. Süreç yanlış gittiği için medya ile halk arasındaki ilişkilerde de büyük bir güven erozyunu ortaya çıkıyor. Bunun bir şekilde kapatlıması lazım.

“DOĞRU HABERLERE ERİŞİM YASAĞI GELİYOR”

Doğru haberlere erişim yasağı. Bu da yeni olmaya başladı. Haber yapıyorsunuz. Haber doğru, iktidar kanadını eleştiriyorsunuz. Haksızlığını yazıyorsunuz. Gidiyor mahkemeye istediği kararı çıkarıp o habere erişim yasağı geliyor. Yani yargı kararıyla yolsuzlukları geniş kitlelerin duymasına engel oluyor.

“BERABER MÜCADELE ETMELİYİZ”

Beraber mücadele etmeliyiz. Medya mensubu olmak, etik-ilkelerin varsa ona karşı mücadele etmek demektir. Parçalanan bir medya iktidarın işine gelir. Bölersiniz ondan sonra istediğiniz gibi yönetirsiniz.

 

Ayrıca konuşmaların ardından Çalıştayda gazetecilere de söz hakkı verildi.

Muhabir: Haber Merkezi