Asırlardan beridir gelen kültürel ve tarihi güzelliklere sahip Kırşehir’de Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Anadolu'da yaptırdığı ve günümüzde “Kesik Köprü” diye adlandırılan görülmeye değer bir yapı var. Kızılırmak nehri üzerinde bulunan bu yapı görenlerde büyük hayranlık uyandırıyor. Bu anlamda da geçmişi araştırdığımızda ortaya gizemli bazı konular çıkıyor.
Kesik Köprü, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Anadolu'da yaptırdığı köprülerden biri. Kırşehir- Konya yolu üzerinde, Kırşehir'in yaklaşık 20 km (12,43 mi) güneyinde, 13 parçalı Kızılırmak Nehri'nin karşısında yer alıyor.
Köprünün kitabesinde, Keyhüsrev oğlu Keykavus zamanında, Hicri 646 (1248) yılında Atabeg İzzü'd-Din Muhammed tarafından yaptırıldığı biliniyor.
İzmir'den gelip Tokat'tan Sivas ve Erzurum'a doğru gidenler Kesikköprü üzerinden geçti. Yazıtın 1953 yılında nehre batık olduğunu bilinirken, 17. ve 18. yüzyıllarda kervan yollarının eşkıyalar tarafından işgal edilmesinden dolayı Kesikköprü adını aldığı bilgilerine ulaşılıyor.
Taş kaide üzerine yıkılan üç satırlık yazıt güçlükle okunuyor. Yazıtta yazılanlar şunlar: "Ressame bi imaret hazihil el kantara el mübareke (fi eyyam han) devlet es sultan el azam İzzü-d dünya ve ‘d Din Ebul Feth Keykavus bin Keyhüsrev Burhan Emirel mü’münin."
"El Mevla el sahibul azam atabek el muazzam nazım mesalih il alem nasır el enam zübdetil eyyam izzeddin ebul meli Muhammed zahir Ali Selçuk ve emiril mü’minil azzellahu nasrahu ve ala kadrehu fi şuhuri sene sitte ve arbain ve sitte mie hamiden lillah ve musallian ala nebiihi Muhammed ve alihi vesellem teslimen kesiran."