İnsanlar yaşlandıkça ara sırada olsa bir şey unutabilir. İsimler, yüzler, randevular hatta hayatta çok önemli gördüğümüz bir çok şey unutulabilir. Hatta bu unuttuklarımız ertesi gün tekrar gelebilir.
Bu tür unutkanlıklar hayatımızı zorlaştırmasına rağmen yine de normal karşılayabiliriz. Eğer
unutkanlığımızın sebebi bir hastalık işe o zaman unutkanlığımız bizim için daha önemli bir hal alır. Eğer unutkanlıklarımız hayatımızı yaşanmaz hale getirir ve yaşamımızı risk altına sokacak duruma getiriyorsa unutkanlığımız bunama evresine girmiş olur. Bunamanın en önemli sebebi ise Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer hastalığı her sosyal yapıdan insanda görülebilen bir hastalık olup genellikle hastalığın görüldüğü potansiyel grup yaşlılık dönemine giren insanlardır.
Bunama nasıl başlar
Genellikle bunama farkına varılmadan başlayan ve hasta yakınlarının bile, hastalığın başlangıç zamanını tam olarak söyleyemediği bir hastalıktır. Bunun içindir ki bunama hastalığı genellikle tam olarak zamanında teşhis edilemez. Çoğu zaman anne ve babanın yaşlı olmalarından dolayı bu hastalık belirtilerini önemsemeyiz yada bu durumu yaşlarıyla bağlantılı bir durum zannederiz..
Bunama nasıl devam eder?
Zaman geçtikçe hafızaya ilişkin sorunlar daha çok ciddiyet kazanır. Alzheimer hastası az önce olmuş bir olayı artık hatırlamayabilir. örneğin dün çarşıya gittiğini bilmeyebilir. Veya aynı soruyu hep tekrar edebilir. Hasta öğrendiği herşeyi unutabilir. örneğin, nasıl yemek yapıldığını, temiz giysiler giymeyi unutabilir. Davranışlarında yada konuşmalarında tutarsızlıklar görülebilir. Bunamış kişinin zihni giderek daha çok karışır. Yolunu kaybedebilir. Veya sebep yokken evden kaçabilir. Artık ayı, günü ve hatta yaşını bilmeyebilir. Gündüzü ve geceyi birbiriyle karıştırabilir. Kendi çocuklarını dahi tanımayabilir. Bu kişilerde zihinsel güç giderek zayıflar. Günlük işlerini yapamaz veya tamamlayamaz hale gelir. Eşya ve cisimlerin ne işe yaradıklarını artık bilemez hale gelir. Bunun nedeni; hastanın beynindeki hücrelerin yavaş yavaş azalmasıdır. Başka bir neden ise; kan dolaşımıyla ilgilidir. Hastanın beynindeki kan dolaşımı iyi olmadığından beyin hücreleri tahrip olur. Bazen bunamanın sebebi, beynin dışında da bulunabilir. Kalkan bezinin ( troit bezinin ) bozuk çalışmasından, idrar yolları iltihaplanmasından, vitamin eksikliğinden veya depresyondan da kaynaklanabilir. Aşırı alkol tüketimi, zehirli maddelerle temas ve yanlış ilaç kullanmak bunamanın sebepleri olabilir.
Bunamış bir hastaya bakmak uzmanlık ister. Nereden yardım alınabilir? Bunun gibi sorulara yanıt bulabilmek için; ev doktorunuza başvurup gerekli bilgileri almanız mümkündür.