Ticaret Bakanlığı, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının Kurban Bayramı ve yaz tatili sezonu için Türkiye’ye yabancı plakalı araç ile gelmesine ilişkin dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı. Bu açıklama, özellikle Kırşehir’e seyahat etmeyi planlayanlar için önemli uyarılar içeriyor.

Taşıt Ön Beyan Uygulaması Nedir?

Ticaret Bakanlığı, seyahatiniz öncesinde taşıt ve şahsınıza ait bilgileri "Taşıt Ön Beyan Uygulaması" aracılığıyla sisteme girmenizi tavsiye ediyor. Bu uygulamaya bakanlığın internet sayfasındaki 'E-İşlemler' menüsünden veya e-Devlet Kapısı üzerinden kolayca erişebilirsiniz. Bakanlık açıklamasında şunları kaydetti: “Size ve taşıtınıza ait bilgileri seyahatiniz öncesinde Bakanlığımızın internet sayfasında yer alan ‘E-İşlemler’ menüsünden veya e-Devlet Kapısı üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/gtb-tasit-on-beyan) ulaşılabilen ‘Taşıt Ön Beyan Uygulaması’na cep telefonu, tablet ya da bilgisayar vasıtasıyla kolaylıkla girebilirsiniz.”

Bu bilgiler sistemlere otomatik olarak aktarılacağından, gümrük memurunun bilgileri kontrol ederek onaylaması ile kayıt işleminiz kısa bir sürede tamamlanacaktır.

185 Gün Yurtdışında Bulunma Şartı

Türkiye’ye giriş yapacağınız tarihten geriye doğru son bir yıl içinde en az 185 gün yurtdışında bulunduğunuzdan emin olun. Bu durumu e-devlet üzerinden sorgulamak mümkündür.

Ülkemize giriş esnasında taşıtı getiren kişinin ehliyetinin ve pasaportunun veya pasaport yerine geçen kimlik belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

Yabancı Pasaport ve Giriş Süresi

Yabancı pasaportla giriş yapmanız durumunda oturum izni hariç en fazla 90 gün süre verilmektedir. Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin bu durumlarına uygun kimlik veya pasaportları ile giriş yapmaları halinde taşıtlarına 730 gün süre verilir.

Sigorta Poliçesi ve Taşıt Ruhsatı Zorunluluğu

Türkiye'ye girişte taşıta ait geçerli sigorta poliçesi ile taşıtın ruhsatının ibrazı zorunludur. Ayrıca, yurtdışından emekli olanlara sağlanan kolaylıklardan yararlanmak için, konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgenizi yanınıza almayı unutmayın.

Başkasına Ait Taşıtla Gelmek

Başkasına ait bir taşıtla gelmeniz durumunda, geçerli bir vekaletname ibraz edilmesi gerekmektedir.

Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname

Taşıtın Türkiye’de bırakılarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, taşıtın gümrük idaresine teslim edilmesi veya taşıtın başka birisi tarafından kullanılmayacağını belirten taahhütnamenin verilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde idari para cezası uygulanır. Bu taahhütname en yakın gümrük idaresine müracaat edilerek veya e-Devlet üzerinde yer alan "Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma" hizmeti kullanılarak verilebilir.

Taşıt Kullanım Koşulları

Geçici olarak ithal edilen taşıt; hak sahibinin Türkiye’de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.

Sosyal medya yeniden canlandırdı Sosyal medya yeniden canlandırdı

Taşıtın hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması veya süresi içinde yurtdışına çıkarılmaması durumunda cezai işlem uygulanır.( HABER MERKEZİ)

Muhabir: Haber Merkezi