Her yıl 6 Mayıs'ta kutlanan Hıdırellez Bayramı, baharın müjdecisi olarak kabul ediliyor. Hıdırellez, Anadolu, Orta Doğu ve eski Orta Asya kökenli yaz bayramlarının modern temsilcisi olarak, binlerce yıldır farklı bir heyecan ve kültürle kutlanmaya devam etmektedir. İsimlerini Hızır ve İlyas peygamberlerden alan bu gün, darda kalanlara yardım eden iki kutsal figürün yılda bir kez buluştuğu gün olarak kabul edilir. Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuğu, insanlara şifa ve sağlık getirdiği inancıyla kutlanır. Bu kutlama aynı zamanda doğanın uyanışını ve canlanmasını simgeler. İnsanlar bu günü, doğanın ve yaşamın yenilenmesini kutlayarak karşılarlar. Bu yıl da Kırşehir’de gerçekleştirilen Hıdırellez kutlamaları, kökleri derinlere uzanan bu geleneksel bayramın canlılığını ve toplumsal önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Darda kalanların yardımcısı Hızır ile denizlerin sultanı İlyas’ın ruhunun hâlâ aramızda olduğuna inananlar, dileklerini yine gül ağaçlarına asarak, geleceğe umutla baktı.
Kutlamalar, insanların doğa ile olan bağlarını yeniden keşfetmelerine ve toplumsal dayanışmayı pekiştirmelerine olanak sağlıyor. Kırşehir'de toplumun her kesiminden insanın katılımıyla gerçekleşen Hıdırellez , Anadolu’nun zengin kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor.
Kırşehir Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bu özel günü kutlayan herkese sağlık, mutluluk ve bereket dolu bir yıl dileyerek basın bülteni yayınladı. “Hıdırellez, Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekil olup kökü İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanmakta olup ortak bir heyecan ve kültürle yüzyıllardır kutlanmaktadır.
Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberlerinin darda kalanlara yardım etmek amacıyla yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilmektedir. Hızır peygamberin insanlara şifa, sağlık, uğur getirdiği dolayısıyla tabiattaki diriliş, uyanış ve canlılığın insana yansıması olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden halk arasında her yıl 6 Mayıs günü Hıdırellez olarak kutlanmaktadır. Ayrıca 6 Mayıs yaz mevsiminin başlangıç tarihi sayılmaktadır.
Hıdırellez bolluk ve bereketi simgelemekte, su ve yeşillik kavramları öne çıkmaktadır. Yapılan merasimler ise dört başlıkta toplanabilir: Şifa ve sağlık için yapılan merasimler, bereket ve bolluk için yapılan merasimler, mal, mülk, mevki ve servet için yapılan merasimler ile kısmet ve talih açmak için yapılan merasimler.
Örneğin, şifa için kır çiçeklerinin kaynatılıp suyunun içilmesi, Hızır’ın yeryüzünde dolaştığı ve dokunduğu herşeye bereket getireceğine inanıldığından evlerdeki yiyecek ve içeceklerin ağızının açık bırakılması, dileklerin bir kağıda yazılarak gül ağacının dibine konulması gibi...
Darda kalanların darına yetişen Hızır ile denizlerin sultanı İlyas’ın buluştuğu, ab-ı hayat aşkına dileklerimizin dile geldiği, umudumuzun yeniden yeşerdiği Hıdırellez Bayramı kutlu olsun. Dualarınız kabul, muratlarınız gerçek olsun.”