Adnan Yılmaz’ın uzun yıllara dayanan bilgi birikimi ve deneyimleriyle hazırladığı "İstiklâl ve İhtilâl’in Bozkır Serüveni" kitabı, okuyucularla buluştu. Yılmaz, bu eserinde Kırşehir ve çevresindeki Milli Mücadele dönemi tanıklıklarını, unutulmuş sözlü ifadeleri ve hatıraları bir araya getirerek, tarihi adeta yeniden canlandırdı.

Arkeolog ve sanat tarihçisi Hüseyin Adibelli, Adnan Yılmaz’ın kitabını övgüyle değerlendirerek şunları söyledi:“İnsanların değerini ortaya koyan yalnızca düşünce ve deneyimleri değildir; en içteki değerleri temsil eden hayaller de bir o kadar kıymetlidir. Hayal gerçektir ve samimi düşüncelerin özeti gibidir. Kendini yazmaya adamış bozkırın yorulmaz tarihçisi Adnan Yılmaz da tıpkı böyle; gelecek nesillere sağlıklı bir yol açma hayaliyle 'İstiklâl ve İhtilâl’in Bozkır Serüveni' adıyla bir esere daha imza attı. Bilginin rehberliğinde kararlılık ve incelikle hazırladığı kitabıyla, kıyıda köşede unutulmuş sözlü ifadeleri ve hatıratları 'Milli Mücadele' gibi eşsiz ve muhteşem bir mirasa eklemleyerek adeta geri dönüştürülmüş bir tarih ortaya koydu.”

KIRŞEHİR VE ÇEVRESİNİN TARİHİ, ESERİN MERKEZİNDE

Adibelli, eserin Kırşehir ve çevresinin Milli Mücadele’deki rolünü merkeze aldığını ve bölgeye dair eksik kalan halkaları tamamlayarak, çok sayıda yerel arşiv belgesi ve fotoğrafla zenginleştirildiğini belirtti. Eserin, kronolojik bir anlatım yerine, parçalar halinde ve iç içe geçmiş bir metotla hazırlandığını ifade eden Adibelli, bu yapısıyla okuyucuya geniş bir perspektif sunduğunu dile getirdi.

EZBER BOZAN BİR TARİH ANLATIMI

Kitabın ezberleri bozan bir yapıya sahip olduğunu belirten Adibelli, eserle ilgili şu vurguyu yaptı:“Esasında çalışma sistematik olmaktan ziyade parçalar halinde inşa edilmiş farklı bir metot, farklı bir disiplin ve kronolojik takip etmeden iç içe geçmiş farklı bir görüntü yansıtıyor. Altını çizmeyi hak eden bir husus daha var; ezber bozan bu kitap güzel cevaplar verdiği gibi ortaya anlamlı sorular bırakarak geniş bir perspektiften bakmayı sağlıyor.”

Törenle sertifikalarını aldılar Törenle sertifikalarını aldılar

Adibelli, Adnan Yılmaz’ı böylesine tarihsel ve edebi bir eseri meydana getirdiği için kutlayarak, bozkırın kararlılığının ve idealinin sabırla süregelen çalışmalarında kendisine yoldaş olmasını dilediğini ifade etti. Yılmaz’ın eseri, Kırşehir ve çevresinin Milli Mücadele’deki rolünü, tarihsel belgeler ve yerel arşivlerle zenginleştirerek okuyucuları ile buluşturdu.

Muhabir: Zeliha Karayel