9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü sebebiyle bir açıklama yapan Kırşehirli Uzman Psikolog Nedim Yüksel Çakır; sigaranın başta kalp krizi ve kanserin en temel sebebi olduğunu belirterek, sigaranın sadece içenlere değil, yanlarındaki kişilere hatta daha önceden sigara içilmiş kapalı ortamlarda da zararının olduğunun altını çizdi.

 Sigarayı bırakmak isteyenlerin öncelikle 171'i aramaları gerektiğini ifaden eden Uzman Psikolog Çakır; daha sonra tütün bağlılarının gidecekleri gidecekleri sigara bırakma polikliniklerinde kendilerine uygun tedavinin uygulanacağını söyledi.

 Psikolog Yüksel Çakır, Sigara Bırakma Polikliniklerinde tedavinin nasıl hakkında şu bilğileri verdi 

Dağıştan Ailesinin acı günü Dağıştan Ailesinin acı günü

'Sigara Bırakma tedavisinin ilk aşamasında, ilaç kullanmadan önce hastadan sigara içme davranışını bozmaya yönelik bazı uygulamalar yapılmasının isteneceğini ifade eden Psikolog Yüksel Çakır, "hastadan bu uygulamalarla; her sigara içme isteği geldiğinde su içerek bu isteği ertelemek, kapalı mekânlarda sigara içmemek, sigarayı yalnız, ayakta, içecekler olmadan içmek, aç karnına sigara içmemek, görünür yerlerde sigara bulundurmamak, sigarayı kolay erişemeyeceği bir yere koymak gibi uygulamalarla sigara içme isteğini nikotin yoksunluğu ile baş edemediği zamana dek ertelemesi istenir"dedi.

Çakır,bu uygulamalarla sigaranın bağımlıya getirdiği keyif, motivasyon, iletişimi güçlendirme gibi faydalanmalar ortadan kalktığından, sigara bağımlılığından kurtulmak için gerekçeleri de güçlenmiş olacağını belirtti.

Bu önerilen uygulamalardan sonra hasta sigara içme davranışını değiştirmeye yönelik farmakolojik ve/veya Nikotin Yerine Koyma (NRT) tedavileri uygulanır diyen Çakır ,"bu tedavi seçenekleri hastayla birlikte konuşularak belirlenir"dedi.

Piskoloğ Çakır,"Sigara bağımlıları, diğer madde bağımlıları gibi kullandıkları maddeyle adeta canlı bir varlıkla iletişime geçer gibi “sahte iletişim” içinde olurlar. Sigaraya; sevgili, dost gibi tanımlamalarla yaklaşarak, psikolojik olarak daha da bağımlı hale gelirler. Yukarıdaki uygulamalara ek olarak sigara içme isteği geldiğinde Su içerek ertelemeden hemen sonra birileriyle iletişime geçmeleri önerilebilir. Böylece hasta maddeyle kuracağı sahte iletişimi, gerçek iletişime çevirerek sigaradan bir süre daha uzaklaşır"dedi.

Muhabir: Zeliha Karayel