Kurban Bayramı'nda kesilecek hayvanların veteriner hekim kontrolünde, hijyen kurallarına uyularak kesilmesi büyük önem taşıyor. Kurban kesim işlemlerinin ardından etlerin doğru şekilde saklanması, hazırlanması ve pişirilmesi sağlık açısından kritik rol oynuyor. Kırşehir'in Beslenme ve Diyet Uzmanı Hakan Han Ural, vatandaşları bu konuda uyarıda bulunarak;" Kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde veteriner hekim kontrolünde hijyen kurallarına uyularak yapılması gerekmektedir." dedi.
Ural, Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi, sindirim zorluğuna yol açabilir. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler, etleri buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir. Etlerin uygun ısıda haşlanarak veya ızgarada pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir.
ÇİĞ VE AZ PİŞMİŞ ET TÜKETİMİNDEN KAÇININ
"Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir" diyen Diyetisyen Ural; Bunun yanı sıra, etleri çok yüksek ısıda ve uzun süre pişirmek de kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilir. Etlerin sebzelerle beraber pişirilmesi veya etle birlikte sebzelerin tüketilmesi, besin çeşitliliği sağlamak açısından sağlıklı bir yöntemdir.Etle yapılan yemekler, kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağı kullanmaktan kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilecekse, vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için etler ateşten 15 cm uzakta olmalıdır."
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR VE YAŞLILAR DİKKAT!
Son olarak Diyetisyen Ural; "Obezite, kalp-damar hastalığı, diyabet, gut, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, mide-barsak rahatsızlığı olan kişiler ve yaşlılar, Kurban Bayramı'nda beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğundan, bu kişiler yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve et tüketimini kısıtlamalıdır.
Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, hem akut hem de uzun vadeli sağlık sorunlarından korunmak açısından büyük önem taşıyor. Uzmanların önerilerine uyarak, bayramın tadını sağlıkla çıkartabilirsiniz. Tüm Kırşehir halkına sağlıklı ve mutlu bir bayram diliyoruz."