Yaşam

Üniversite Öğrencilerinden Formasyon Mağduriyeti Çağrısı!

Öğrenciler, mağduriyetlerini dile getirirken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ni örnek gösterdiler.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü'nde eğitim gören öğrenciler, formasyon eğitimi almada yaşadıkları mağduriyeti gündeme taşıdılar. Özellikle Hat Sanatı, Tezhip Sanatı ve Halı Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalları'nda öğrenim gören öğrenciler, formasyon eğitimi alamamanın yarattığı mağduriyeti vurgulayarak yetkililere çağrı yaptı.

Diğer üniversitelerde çözüm örnekleri

Öğrenciler, mağduriyetlerini dile getirirken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ni örnek gösterdiler. Bu üniversitenin, benzer mağduriyet yaşayan öğrenciler için gereken düzenlemeyi yaptığı ve formasyon eğitimi alma sorununu çözdüğüne dikkat çektiler. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi dışında, Dokuz Eylül Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi gibi üniversitelerin de benzer sorunları çözüme kavuşturduğu belirtildi.

Önceki dönemler ve eşitsizlik vurgusu

Öğrenciler, açıklamalarında SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nden önceki dönemlerde mezun olan öğrencilerin formasyon eğitimi alarak öğretmenlik mesleğine adım attıklarına da vurgu yaptılar. Bu durum, mevcut öğrencilere diğer üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerindeki öğrenciler ve kendi okullarından önceki yıllarda mezun olan öğrenciler karşısında eşitliğe aykırı bir muameleye maruz bırakıldığına işaret etti.

“Benzer sorunlar ülkemizdeki farklı üniversiteler bünyesinde de yaşanmasına rağmen söz konusu üniversite yönetimleri öğrencilerinin mağdur olmaması için gereken düzenlemeyi yapmış ve bölüm mezunu olmalarını sağlamıştır. Bu üniversitelere örnek olarak; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi verilebilir. Yine SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin önceki yıllar öğrencileri de formasyon eğitimi alarak öğretmen olarak atanabilmişlerdir. Dolayısıyla mağdur öğrenciler; bir yandan diğer üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerindeki öğrenciler bir yandan da kendi okullarından önceki yıllarda mezun olan öğrenciler karşısında eşitliğe aykırı bir muameleye maruz bırakılmaktadırlar.”