Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, çevre bilincini artırmaya yönelik önemli bir adım attı. 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü, üniversitenin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda coşkuyla kutlanarak çevre ve atık yönetimi konularında farkındalık yaratıldı.
30 Mart, dünya genelinde Sıfır Atık Günü olarak kabul edilen bir tarih. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, bu özel günde iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamak amacıyla özel bir program düzenledi. Üniversitenin Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda 27 Mart 2025 tarihinde gerçekleştirilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ve 22 Mart Dünya Su Gününü Kutlama Programı'na Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Özata ile Prof. Dr. Ali Güneş, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
REKTÖR KARAHOCAGİL, “VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”
Kutlama programında konuşan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, üniversitenin çevre duyarlılığı ve sıfır atık anlayışına verdiği önemi vurguladı. Rektör Karahocagil, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında 2022 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğu teklifin ardından 105 ülkenin desteğini alarak kabul edildiğini ve 30 Mart gününün 'Uluslararası Sıfır Atik Günü' olarak tüm dünyada kutlanmaya başlandığını hatırlattı. Dünya nüfusu ve tüketim alışkanlıkları hızla artarken atık yönetimi ve atıkların geri dönüşümünün giderek önem kazandığına dikkat çeken Rektör Karahocagil, bu konuda herkesin üzerine önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü dile getirerek şunları ifade etti:
“Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak biz de bu sorumluluklarımıza, çevrenin korunması ve geliştirilmesine çok önem veriyoruz. Çünkü bütün bir mahlûkata, havasından suyuna böceğinden ağacına kadar, bize verilen emanet gözüyle bakan bir medeniyetinin ve bu medeniyetin zirvesi olan Ahilik geleneğinin müntesipleriyiz. Bizim medeniyetimiz; Sair Abdürrahim Karakoç’un; ‘Gölgesinde otur amma, Yaprak senden incinmesin. Temizlen de gir mezara, Toprak senden incinmesin.’ dizelerinde ifade ettiği yüce değerlere sahiptir. Ahi Evran-i Veli'nin adını taşıyan bir üniversite olarak çevre duyarlılığı ve farkındalar alanında ‘Daha yaşanabilir bir dünya, daha yaşanabilir bir ülke ve daha yaşanabilir yeşil kampüs’ için elimizden geleni yapıyoruz. Ahilik değerlerine yaslanarak, sadece kendini değil canlı cansız her şeyi ve herkesi düşünen, koruyan, geliştiren bir çevre anlayışı ve farkındalığını yaygınlaştırmak amacıyla çevrenin, havanın, suyun, yeşilin hasılı canlı cansız tüm mahlukatın atalarımızdan kalan miras değil, çocuklarımıza miras bırakacağımız emanetler olduğu anlayışıyla, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
SIFIR ATIK PROJESİ İLE YENİLİKÇİ ADIMLAR
Rektör Karahocagil, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin Çevre ve Enerji Yönetimi Politikası kapsamında, enerjinin verimli kullanılmasını, atıkların geri kazanılması faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasını, enerji verimliliği ve çevre konusunda bilinç oluşturulmasını güçlü bir şekilde benimsediğine dikkat çekti. Bu çerçevede Sıfır Atık Projesi’nin bütüncül bir yaklaşımla ele alındığını belirten Karahocagil, eylem planına yönelik aşamaların büyük ölçüde tamamlandığını vurguladı. Sıfır Atık Projesi’nin en önemli aşaması olan farkındalık ve bilinçlendirme toplantılarının Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi personeli ve öğrencileriyle birlikte gerçekleştirildiğini ifade eden Rektör Karahocagil, sıfır atık yaklaşımını kurum kültürünün bir parçası haline getirmeyi ana hedefleri arasında gördüklerini belirtti.
Konuşmasının sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, programın düzenlenmesinde emekleri olan İklim ve Çevre Gönüllülerine, Çevre ve Enerji Yönetimi Komisyonuna, Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğüne, Üniversite Sıfır Atık Komisyonu ve Birim Sıfır Atık Komisyonları ile konuya farkındalık gösteren herkese teşekkür etti.
FARKINDALIK ARTIRILAN SUNUMLAR VE ATÖLYE ZİYARETİ
Programda, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin İklim Elçisi Halima Rahmani ‘2025 İklim Elçileri Kampı Değerlendirmesi ve Üniversiteden Beklentiler’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üyesi Demet Hayriye Özaltun ise ‘Üniversitemizde Sıfır Atıkta Hangi Noktadayız?’ konusunu ele aldı. Son olarak programda protokol üyeleri tarafından Merkez Kütüphanesi'nde bulunan Genç Ofisin İleri Dönüşüm Atölyesi ziyaret edildi.