Yaşam

Temel Paydaş Olan Kurumlarla Bir Araya Gelindi

EFQM: Ahiliğin Modern Çağ Terminolojisindeki Karşılığı

Kurumların kendi ekosisteminde bulunan kurumlarla bir araya gelmesi, fikir alışverişinde bulunması ve ortak konuları istişare etmesi kültürümüzün bir parçasıdır. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, bu kültür çerçevesinde devlet kurumları ve STK’larla Temel Paydaş Toplantısı düzenleyerek hem üniversite olarak yapabilecekleri işleri anlattı hem kurumları dinledi hem de çözüm önerileri üzerinde durdu. Rektör Karahocagil, kadim geleneğimizde yol arkadaşlığına verilen öneme binaen Evvel refîk bade’l tarik deyişini de hatırlatarak, ‘’Bizim geleneğimizde önce yoldaş sonra yol gelir, yola çıkmadan evvel yol arkadaşı önemlidir. EFQM süreci de yedi kriterden oluşuyor, ikisi bu yoldaşlarla yani paydaşlarla ilgili. Nedir bunlar: Paydaş algısı ve paydaş bağlılığı… Bundan sonra yılda en az bir defa olmak koşuluyla üst kademeyle çok sık olmak kaydıyla ise birimlerimiz dış paydaşlarımızla irtibata devam edecek, bağı koparmayacaktır’’ dedi.

Şeffaflığa, Katılımcılığa ve Hesap Verilebilirliğe Önem Veren Üniversite

KAEÜ Temel Paydaş Toplantısında daha sonra Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, EFQM Modelinin detaylarını paylaştı. EFQM sürecini üniversite olarak hayata geçirdiklerini kaydeden Şimşek, şuan belgelendirilmesi için yoğun bir çalışma içinde olduklarını ve Türk yükseköğretimi için bir ilki başaracakları için heyecanlı olduklarını söyledi. Paydaş algılarının ölçülmesinin ve geriye dönüşlerin kendileri için önemli olduğuna dikkat çeken Rektör Yardımcısı Şimşek, gerek stratejik planın gerekçelerinin gerekse 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun paydaş bağlılığının sağlanmasını öngördüğünü belirtti. Şimşek, bu süreçleri yönetirken şeffaflığa, katılımcılığa ve hesap verilebilirliğe önem verdiklerini gerekli izlemeleri yapıp öngörülen hedefleri gerçekleştirme noktasında kararlı olduklarını ifade etti.

EFQM: Ahiliğin Modern Çağ Terminolojisindeki Karşılığı

Rektör Karahocagil, toplantıda yaşam tarzı olarak şehrin dinamikleriyle istişare halini daha da geliştireceklerini ifade etti. Bu yönetişim modelinin tüm kurumları harekete geçireceğini eksikleri görme noktasında PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsüyle eksikliklerin giderileceğini böylelikle hızlı çözümler üretileceğini söyledi. Karahocagil, kendini bilen irfan sahibi kurumların başarıya giden yolda zorlanmayacaklarını ifade ederek Ahiliğin modern çağ terminolojisindeki karşılığı olan EFQM’in de bunu nazara aldığını belirtti.

Toplantıda daha sonra söz alan paydaş kurumların temsilcileri beklentileri belirterek şehirle üniversitenin veya üniversite ile kurumların daha yakın olması gerektiğini bu noktada üniversite öncülüğünde daha sık bir araya gelme isteklerini dile getirdiler. Toplantı kurumlardan gelen soruların cevaplanması, iyi niyet dilekleri ve fotoğraf çekimi ile sona erdi. (HABER MERKEZİ)