Kırşehirli Psikolog Kübra Şıvgın, okuma ve yazma sürecindeki öğrenme güçlüğü yani “disleksi”nin çocuklarda çok erken başladığına dikkat çekerek bu çocukların harfleri ve heceleri, bazen sağı ve solu birbirine karıştırdığını, imla ve noktalama hataları yaptığını söyledi. Bu durumun çocuklarının geleceğini olumsuz etkilememesi için anne baba ve öğretmenlerin belirtilere dikkat etmesini önerdi.
Şıvgın, toplumda oldukça sık rastlanılan, normal zekaya rağmen okuma ve yazma gibi konularda öğrenme güçlüğü olarak bilinen “disleksi” hakkında önemli bilgiler verdi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre disleksinin “yeterli zekâ, sosyokültürel fırsatlar ve bireye uygulanan eğitime rağmen verimli okuma becerisi kazanmada meydana gelen beklenmedik ve kalıcı başarısızlık” olarak tanımlandığını belirten Psikolog Şıvgın, nedenleri tam olarak aydınlatılmamış olmakla birlikte genelde doğum öncesi ve doğum sonrası beyin gelişimi sırasında etkili faktörlere göre ortaya çıktığını söyledi. Bu faktörleri de “Genetik yatkınlık, yetersiz ve dengesiz beslenme, gebelik sırasında geçirilen bazı hastalıklar ve bilinçsiz ilaç kullanımı, uzun ve zor doğum, plasenta anomalileri, doğumdan sonra bebeğin nefes almasındaki gecikme, geçirdiği ateşli hastalıklar” olarak ifade etti.
Psikolog Şıvgın, okul öncesi dönemdeki dislektik çocuklarda görülen belirtilere dair “Konuşmada gecikme görülebilir. Birbirine yakın heceli kelimelerde sesler karıştırılır ('Su' yerine 'bu' gibi). Ayakkabıların bağlanmasında başarısızlık yaşanır. Sağ-sol karıştırılır. Bir iş yapılırken her iki el de kullanılır, kullanılacak el konusunda belirgin bir seçim yapılamaz. Alfabedeki harf ve seslerin öğrenilmesinde zorluk yaşanır. Zaman ve yön kavramları birbirine karıştırılır” diye konuştu.
Şıvgın Uyardı! Bu Konuyu Hafife Almayın..
Kırşehirli Psikolog Kübra Şıvgın, toplumda sık görülen öğrenme güçlüğüne karşı uyardı.
Muhabir: Hatice Sürmeli
Yorumlar