Kırşehir'de son zamanlarda artış gösteren sıcak hava, kişilerin depresyona girmesine sebep olabilir. Psikolog Soner Arısoy'a göre, aşırı sıcaklar sinir sisteminde değişikliklere yol açarak daha sinirli ve depresif olmamıza neden olabiliyor.
- Peki, yaz aylarında depresyon neden artıyor?
Psikolog Soner Arısoy; " Yaz ayları da özellikle sıcaklar sebebiyle vücudun rutin ritmini diğer mevsimlere göre daha fazla değiştirir. Kişiler depresyonu kış mevsimi ile ilişkilendirdiği için yaz aylarındaki ruhsal değişiklikleri dikkate almaz."
Psikolog Arısoy, mevsim geçişlerinin vücudun biyokimyasal rutinini bozduğunu belirtti. Özellikle yaz sıcakları, vücudun ritmini diğer mevsimlere göre daha fazla değiştiriyor. Bu durum, depresyonu olan hastalarda stresi ikiye katlayarak keyifsizlik ve mutsuzluk durumlarına yol açabiliyor.
- Aşırı sıcak havalar intihar ve depresyonu nasıl tetikliyor?
Psikolog Soner Arısoy;"Sıcak havadan dolayı kalp atımının hızlanması, sık sık nefes alma gibi bedende oluşan değişimler; panik bozukluğu yaşayan hastalar tarafından yanlış değerlendirilip, panik atakları tetikleyebilir."
Yaz mevsimi insanlara çoğu zaman ‘ tatil’ çağrıştırır. Ancak, tatil ve eğlence beklentileri karşılanmadığında kişilerde boşluk hissi oluşabilir. Psikolog Arısoy, yaz mevsiminin hareketliliğinin de kişilere bazen yük oluşturabileceğini belirtti.
- Yaz mevsiminin psikolojik etkileri nelerdir?
Psikolog Soner Arısoy; "Yaz mevsiminin hareketliliği bazen kişilerde ise bir yük oluşturabilir. Hareketli ortama uyum sağlamak için kişilerin kendilerini zorlaması bazen başarıyla sonuçlanmayabilir."
SOSYAL MEDYANIN ROLÜ
Psikolog Soner Arısoy, yaz aylarında depresyon görülme sürecinde sosyal medyanın etkisinin önemli olduğunu vurguladı. Sosyal medyada yapılan tatil paylaşımları, kişinin kendi hayatı dışında, başkalarının harika bir hayatı olduğuna dair gerçekçi olmayan bir algıya neden olabilir.
- Sosyal medyanın depresyon üzerindeki etkileri neler?
Psikolog Soner Arısoy;"Sosyal medyada yapılan tatil paylaşımları, kişinin kendi hayatı dışında, başkalarının harika bir hayatı olduğuna dair gerçekçi olmayan bir algıya neden olabilir."
Psikolog Arısoy, uyku hijyeninin ve yeme düzeninin sürecin yönetimi için oldukça önemli olduğunu belirtti. Sosyal medyayı sınırlamak, uyku hijyeni ve duygusal yeme atakları açısından koruyucu olabilir.
- Yaz aylarında depresyonla başa çıkmak için hangi stratejiler kullanılabilir?
Psikolog Soner Arısoy; "Sıcak ve nemin oluşturduğu su kaybına yönelik günde en az 2,5-3 litre su tüketimi ve cildi canlı tutabilmek için güneş kremi kullanmak fayda sağlayabilir."