“COVID-19 salgını, milyonlarca insanın ruh sağlığını etkileyen, tüm dünyada eşi görülmemiş bir sağlık krizi olmuştur. Bu süre zarfında yaşanan endişe, korku, izolasyon ve kısıtlamalar belirsizlik ve duygusal sıkıntıların artmasına sebep olmuştur.” dedi Dr. Değirmencioğlu.
Değirmencioğlu, DSÖ'nün raporlarına da değinerek, "Dünya genelinde ruh sağlığı ihtiyaçları salgından önce de mevcuttu. Yaklaşık 450 milyon insan ruhsal bozukluklarla yaşamakta ve her dört kişiden biri hayatlarının bir döneminde bu tür bir sorunla karşılaşmaktadır. Bu, ruh sağlığına daha fazla öncelik vermemiz gerektiğini vurgulamaktadır." ifadelerini kullandı.
“Mevcut küresel acil sağlık durumu altında, kimse ruh sağlığı hizmetinden mahrum bırakılmamalıdır. Ülkemizde COVID-19 salgını sürecinde, Kırşehir dahil olmak üzere 81 ilde ruh sağlığı hizmetlerinin erişilebilirliği için pandemi psikososyal destek planlaması yapılmıştır.” şeklinde konuştu İl Sağlık Müdürü.
COVID-19 döneminde ruh sağlığı için yapılan çalışmalar
Değirmencioğlu, pandemi sürecinde ruh sağlığı destek hizmetlerine ilişkin yapılan düzenlemeleri aktardı: “18 Mart 2020'de 81 ilde psikososyal destek hizmeti verecek telefon hatlarının kurulmasına karar verildi. Bu tarihten itibaren hizmet verilmeye başlandı ve 30 Mart 2020'de tüm hatlar aktif hale geldi.”
“Karantina altındaki vatandaşlar ve sağlık çalışanları için 'Psikolojik Bilgilendirme Rehberi' hazırlanmıştır. Bu rehberde, salgının psikolojik etkileri, nasıl başa çıkılacağı ve ne zaman uzmandan destek alınması gerektiği gibi konularda bilgilendirmeler yer almaktadır.”
COVID-19 ile mücadele kapsamında psikososyal destek hizmeti veren personele online eğitimler verildiğini de belirten Değirmencioğlu, bu eğitimlerle hizmet kalitesinin artırıldığını ifade etti.
Ruh sağlığı herkes için bir hak
Değirmencioğlu, sözlerini "Ruh sağlığı hizmetleri, herkes için her zaman ve her yerde bir insan hakkıdır. Erişilebilir hizmetlerin artırılması ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için kritik bir öneme sahiptir." diyerek sonlandırdı.