Sağlık

O hastalığa farkındalık artıyor

İlk kez 1989 yılında gerçekleşti

İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak hemofili ve diğer kalıtsal kanama bozuklukları hakkında toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla bilgiler verdi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu 17 Nisan “Dünya Hemofili Günü” konulu basın açıklamasında; “Dünya Hemofili Günü 1989 yılında, Dünya Hemofili Federasyonu tarafından kurucusu Frank Schnabel’in doğum günü onuruna 17 Nisan’da kutlanmaya başlanmıştır. Her yıl hemofili ve diğer kalıtsal kanama bozuklukları hakkındaki farkındalığı artırmak için dünya çapında kutlanmaktadır.

Hemofili, çoğunlukla genetik geçiş gösteren, vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan ve pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan ve pıhtılaşma bozukluğu yaratan ve X kromozomundaki çekinik bir gen ile taşınan bir tür kanın pıhtılaşamaması hastalığıdır.

“Dünya Hemofili Günü” İlk kez 1989 yılında gerçekleştirilmiştir.” Bu günde halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılmasına yönelik faaliyetler kapsamında eğitici kampanyalar, çeşitli eğlence programları ve medya desteğiyle tanıtılmaya çalışılmaktadır. Hemofili, kanınızın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durum olup nadir görülen bir kanama bozukluğudur. Hemofili genellikle kalıtsaldır. Kalıtsallık, bozukluğun anne babadan çocuklara gen ile taşındığını ifade eder. Bu önemli hastalık ömür boyu devam eder.Yaklaşık her 5.000 erkek doğumunda bir ortaya çıkar. Bu hastalıkta kadınlar taşıyıcıdır. Taşıyıcı olan bir annenin erkek çocuğuna %50 oranında hemofili hastalığını geçirme olasılığı vardır. Hemofili hastalığı asla bulaşıcı değildir.” İfadelerine yer verdi.