Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı Karakuyu köyü, yıllardır süregelen örf, adet ve gelenekleriyle dikkat çekiyor. Kırşehir Memleket Haber Portalı olarak köyün 350 ila 400 yıl arasında değişen zengin tarihini araştırdık ve köyün huzurlu yaşamının sırlarını keşfettik.
Karakuyu köy muhtarı Serdal Doğan,Şimdiki adı ile Karakuyu köyü Rişvan mahallesinden ayrılarak kurulduğunu belirtti.
Karakuyu köyü Rişvan aşiretinden gelme ve tarihi ile adeta destan yazmaktadır.
Rişvan aşireti ise Rişvan aşireti Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara Haymana ilçesi, Konya, Cihanbeyli, Kulu, Antakya, Mersin, Adana ve Kahramanmaraş, Elazığ, Kırşehir bölgelerine dağılmış bir aşirettir. Bu aşiretin bir çok kolu vardır. Hacı Bedir Ağa’nın soyu Rişvan aşiretinin “ Zürevkan Kolu” olup Anadolu’daki büyük Türkmen aşiretlerinden biri olarak biliniyor.
Yapılan araştırmalara göre Malatya, Maraş, Adana ve Sivas valilikleri uzun süre Rişvan Aşireti‘nden paşalar tarafından idare edilmiştir. Sonrasında 15 ile dağılarak günümüze kadar geleneklerini sürdükleri gibi çalışma azmi ile birlikteliklerini devam ettiriyorlar.
Karakuyu köyü(rişvan aşireti) Köyün isminin neden Karakuyu olduğunu muhtar Doğana sorduk ve aldığımız yanıt şaşırtıcıydı.
Serdal Doğan yaptığı açıklamasında şu yanıtı verdi,"Köyde zamanında 4 tane derin kuyu olduğu ve bu kuyulardan köylülerin su ihtiyacı giderildiğini belirterek köyün adını da buradan aldığını ifade etti.