Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) her yıl düzenli olarak hazırladığı Kara Rapor’un altıncısı, hava kirliliğinin çevresel bedellerini bir kez daha gözler önüne serdi. Raporda, fosil yakıtlara bağımlılığın hava kirliliğine olan etkisi vurgulanırken, ilk kez meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişki de ortaya konuyor. Hava kirliliği sonucu gerçekleşen ölümler, hem sayısal hem de orantısal olarak önceki yıllara göre artış gösterdi. Rapora göre, Temiz hava politikaları uygulanmış olsaydı Türkiye’de 68 bin 440 kişinin hayatını kaybetmesi önlenebilirdi.

KIRŞEHİR'İN DURUMU

2023 yılında yapılan değerlendirmede, PM10 açısından görece temiz hava kalitesine sahip olan sadece 13 şehir arasında Kırşehir de yer alıyor. Ancak bu durum, hava kirliliğinin genel durumu için yeterli bir gösterge değil.

Raporda belirtilen verilere göre, 2023 yılında en yüksek PM10 ortalamasına sahip 10 il sırasıyla Malatya, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hakkari, Aydın, Batman, Iğdır, Şırnak, Gaziantep ve Kilis olarak sıralanıyor. Ulusal mevzuatta yıllık ortalama PM10 limit değeri 40 µg/m³ olarak belirlenmişken, 13 şehirde bu limitin altında ortalamalar gözlemlendi. Ancak, ulusal mevzuatta izin verilen yıllık ortalama PM10 kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) insan sağlığı için belirlediği kılavuz değerin 2,7 katı seviyesinde bulunuyor.

Kırşehir ve diğer şehirlerin hava kalitesinin iyileştirilmesi, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve temiz enerji kaynaklarına yönelme ile mümkün. Hava kirliliği ile mücadele için toplumun her kesimine büyük görevler düşüyor.

Tehlike giderilmezse yıkım yapılacak Tehlike giderilmezse yıkım yapılacak

Muhabir: Aynur Bayrak