Türkiye’nin dört bir yanında, farklı yörelerin benzersiz lezzetleriyle tanışmak mümkün. Kırşehir ise yöresel lezzetler bakımından son derece zengin bir mutfağa sahip. Ancak bu zenginliğin içerisinde bazen gözden kaçan ve hafızalardan silinmeye yüz tutmuş lezzetler bulunuyor.
Kırşehir tutfağının gizli hazinesi: Lepe
Türkiye'nin geleneksel pilav kültürü oldukça geniş. Pirinç pilavı ve bulgur pilavı gibi klasiklerin yanı sıra, farklı yörelerde benzer isimlerle anılan ancak farklı tarifleriyle öne çıkan lezzetler mevcut. Kırşehir’in "Lepe"si de işte bu benzersiz pilavların arasında yer alıyor. Lepe'nin Kırşehir Merkeze bağlı Ecikağıl köyüne ait olduğu bilinmekte.
Lepe'nin Yapılışı
Kırşehir'e özgü olan Lepe, klasik pilavlardan farklı bir yapıya sahip. Bulgurla ve genellikle koyun sütü ile hazırlanan bu pilav, kıvam olarak diğer pilavlardan daha sulu. Basit yapım aşamalarına sahip olan Lepe; koyun sütünün kaynatılması ve içerisine bulgurun eklenmesiyle oluşuyor. Sütün bulguru iyice çekmesinin ardından üzerine pul biberli sos eklenerek servis ediliyor.
Eğer Türkiye'nin farklı bölgelerinden özgün lezzetler denemek isteyenlerdenseniz ve Kırşehir'e bir yolculuk planlıyorsanız, Lepe'yi tatmadan dönmemeniz tavsiye edilir. Sıradanlaşmış pilav tariflerinden sıkıldıysanız, bu yöresel lezzet tam size göre olabilir.