Kırşehir ve ülke genelinde girişimcilik destek programları, KOBİ'lerin ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma kapasitelerini artırmak amacıyla yeniden düzenlendi. İmalat sanayi dışındaki sektörlerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, KOSGEB Kuruluş Kanunu'nda yapılan değişikliklerle birlikte, hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ'ler de KOSGEB'in hedef kitlesine dahil edildi.
KOSGEB, girişimcilere sunulan desteklerin çeşitliliğini ve kapsamını genişletti. Yeni düzenlemelerle birlikte, desteklerin üst limiti 375 bin TL'den 2 milyon TL'ye çıkarıldı. Bu artış, daha fazla KOBİ'nin ve girişimcinin faydalanabilmesi için büyük bir adım. İş Kurma ve İş Geliştirme Destekleri, Kırşehir'deki yeni ve mevcut işletmelerin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.
İş Kurma Desteği, Kırşehir'deki girişimcilere yüzde 100 oranında geri ödemesiz olarak sunuluyor. Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelere 10 bin TL, sermaye şirketi statüsündekilere ise 20 bin TL kuruluş desteği veriliyor. Ayrıca, genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakınlarına ekstra 10 bin TL destek sağlanıyor. Personel giderlerine de 3 yıl süreyle destek verilerek, işletmelerin sürdürülebilirliği teşvik ediliyor.
İş Geliştirme Desteği ise yüzde 80 oranında geri ödemeli olarak sunulmakta ve üst limit 1,5 milyon TL. Genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakınları için bu limit 150 bin TL artırılabiliyor. Desteklenecek gider kalemleri arasında personel, makine-teçhizat, yazılım, hizmet alımı gibi önemli maliyetler bulunuyor. Geri ödemeler, faiz ve komisyon uygulanmadan 36 aylık süre sonunda başlayacak.
İŞ KURMA DESTEĞİNE KİMLER BAŞVURU YAPIYOR?
İş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.
İŞ KURMA DESTEĞİ HANGİ SEKTÖRLERE VERİLİYOR?
KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabilecek.İş Geliştirme Desteğiİş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.
DESTEKLENECEK GİDERLER NELER?
Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine ( eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sinai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.
İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİNE KİMLER BAŞVURU YAPIYOR?
İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.
İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ HANGİ SEKTÖRLERE VERİLİYOR?
NACE Rev. 2'ye göre;
C-İmalat,
61-Telekomünikasyon,
62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler, 63- Bilgi Hizmet Faaliyetleri,
72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek.
GERİ ÖDEMELER NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.
DESTEK PROGRAMINA BAŞVURU TAKVİMİ
Kırşehir İş Kurma Desteğine başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği'ne ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 10 Mayıs - 28 Haziran 2024 tarihleri arasında olacak. İş geliştirme desteği kapsamında alınan başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucuna göre sıralanacak ve desteklemeye hak kazananlar ilan edilecek.