Gençlerin yaz dönemini değerlendirmeleri amacıyla Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce açılan yaz okulları devam ediyor. Yaz sıcaklarının bunalttığı şu günlerde Kırşehir’de yüzme kurslarıyla gençler hem eğleniyor hem de serinleme imkanı buluyor.

           Kırşehir’de başlatılan yaz spor okulları büyük ilgi gördü. Gençlerin daha çok yüzme kurslarına ilgi gösterdiği Kırşehir’de gençler hem eğleniyor hem de serinleme imkanı buluyor. Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin yaptığı açıklamada, Salı günleri kız öğrenci grupları, çarşamba günleri erkeklerin birinci grubu ve cuma günleri ise erkeklerin ikinci grubunu ağırlayarak etkinliklerine devam ettiklerini belirtti.

Kırşehir'de Milli Takım Formalarına yoğun ilgi Kırşehir'de Milli Takım Formalarına yoğun ilgi

GENÇLERE HİZMET

           Cacabey Gençlik Merkezi'nde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle organize edilen bu kurslar, yaz sezonu boyunca devam edecek. Hem kız öğrenciler hem de erkek öğrenciler için düzenlenen bu etkinlikler, gençlerin yaz tatillerini sporla ve eğlenceyle değerlendirmelerini sağlıyor. Kırşehir’de ki bu spor etkinliklerini yakından takip eden Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin, bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaparak programları yerinde inceleyip destekliyor. Kırşehir GSB'nin bu spor odaklı çalışmaları, gençlerin sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelerini teşvik ediyor ve il genelinde spor kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Yüzmenin Faydaları Neler?

           Yüzme hem fiziksel hem de zihinsel gelişim için önemli bir spor. Bu yazımızda yüzmenin sağlık üzerindeki pozitif etkilerini anlatıyoruz.

           İster denizde, ister havuzda… Yüzme fiziksel olarak aktif kalmak ve sağlıklı olmak için yapılması önerilen sporların başında geliyor. Peki, neden birçok spor dalı arasında yüzme daha sık öneriliyor?

Yüzme çoğunlukla yaz aylarında öne çıkan bir aktivite olsa da sağlık üzerindeki pozitif etkileri yüzmenin her mevsim yapılması gereken bir spor olduğunu gösteriyor.

Yüzmenin Sağlık Üzerindeki Etkileri Neler?

          Yüzmenin sağlık üzerinde hem fiziksel hem de zihinsel yönden birçok faydası bulunuyor. İşte bunlardan bazıları...

Yüzmenin Fiziksel Faydaları Neler?

          Yüzme kolları, bacakları, gövdeyi kullanmayı gerektiren ve hemen hemen tüm büyük kas gruplarını çalıştıran bir spordur. Bu nedenle yüzme “tam vücut direnci egzersizi” olarak da tanımlanır. Vücuttaki çoğu kası çalıştırdığı için yüzmenin vücuttaki ilk fiziksel etkisi kaslarımızın gücünü artırmasıdır.

           Yüzmek ayrıca diz ve ayak bilekleri gibi ağırlık taşıyan eklemlerimizin üzerindeki baskıyı azaltır. Çünkü suyun kaldırma kuvveti sayesinde uzuvlarımızı ve eklemlerimizi daha kolay hareket ettirebiliriz. Yüzmenin bu etkisi spor yaparken yaralanma olasılığını düşürür. Bu nedenle yüzme özellikle eklem rahatsızlığı olanların eklemlerinin iyileşmesine ve ağrılarının azalmasına katkı sağlar.

          Hızlı yüzme ise kardiyo etkisi oluşturur. Yani yüzme sırasında kalp atım hızı artar ve vücudumuzun daha uzun süre egzersiz yapma yeteneği gelişir. Yüzmenin kardiyo etkisi kilo vermemize de yardımcı olur.

Sırtüstü yüzen bir yüzücü. Yüzme ile birlikte akciğerimizin kapasitesi artar ve nefes kontrolü becerimiz gelişir. Bu da kalbin güçlenmesini ve kalp sağlığının korunmasını sağlar. Yüzme ile birlikte bilişsel işlevlerimiz de olumlu etkilenir. Çünkü yüzme ile birlikte beyne giden kan akışı hızlanır ve oksijen miktarı artar. Bu, daha enerjik hissetmenize ve hafızanızı geliştirmenize yardımcı olur.

Yüzmenin Zihinsel Faydaları Neler?

           Yüzmenin zihinsel faydalarının en temel nedeni endorfin salgılanmasını sağlaması. Endorfin mutluluk hormonu olarak da biliniyor. Ağrı kesici etkisi ile bilinen bir hormon olan endorfin ruhsal olarak iyi hissetmenin yanı sıra depresyonun ve stresin azalmasını sağlıyor.

          Yüzme ayrıca endorfin gibi mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin, noradrenalin ve dopamin gibi beyinde sinir iletilerinin transfer edilmesine yardımcı olan bazı kimyasal maddelerin miktarını da artırıyor. Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin, bilişsel ve bedensel birçok faaliyetin yerine getirilmesinde görev alıyor. Örneğin duygu durumu, iştah, uyku, hafıza, öğrenme ve ısı kontrolü, korku ve kaygının giderilmesi, bazı sosyal davranışlar serototin salgılanma düzeyi ile yakından ilişkili. Noradrenalin ise uyanıklık ve çevreye karşı verilen tepkilerin kontrol edilmesinden sorumlu bir hormon. Ayrıca dikkat, öğrenme, bellek ve duygu durumu üzerinde de etkili. Beynin ödül merkezinin işleyişinden sorumlu bir hormon olan dopamin, kişinin belirli bir davranışı sürdürmesi veya belirli bir alışkanlığı devam ettirmesini sağlıyor. Dopamin sisteminde meydana gelen bozukluklar farklı bağımlılıkların ortaya çıkmasına yol açabiliyor.

Yüzme sporu

           Yüzme sırasında tekrar eden hareketler ise rahatlamayı ve olumsuz düşüncelerden kurtulmayı sağlıyor. Yapılan bazı araştırmalar yüzme sayesinde otizm gibi gelişimsel engele sahip çocukların ebeveynleriyle aile bağlarını geliştirdiğini de gösteriyor.

2012 yılında 1.200 yüzücüyle yapılan bir anketin sonuçlarına göre yüzmek stresi azaltıyor, zihni tazeliyor ve kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlıyor. 2020 yılında yapılan başka bir araştırmaya göre ise yüzmek yorgunluk, sinir ve depresyon belirtilerini azaltıyor. (HABER MERKEZİ)

Kırşehir haberlerini, Kırşehir'den güncel son dakika gelişmelerini vermeye devam ediyoruz...

Muhabir: Haber Merkezi