Kırşehir, Yozgat, Kırıkkale, Nevşehir ve Aksaray bölgelerinde bozkır topraklarına uygun hububat çeşitleri için yapılan deneme ekimleri hakkında detaylar paylaşıldı.Kırşehir’de Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Malya Tarım İşletmesi, bozkırın az yağışlı toprağına uygun hububat çeşitlerinin deneme ekimlerini gerçekleştiriyor. Bu deneme ekimleri, Kırşehir ve çevresindeki illerdeki çiftçiler için alternatif ürünlerin belirlenmesine yönelik yapılıyor.
Malya Tarım İşletmesi, Kırşehir’de ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçiler için alternatif hububat ürünlerinin ekimini gerçekleştiriliyor. İşletme, bozkır coğrafyasına ideal ürünler için çeşitli deneme ekimleri yaparak, elde edilen sonuçları çiftçilere sunuluyor.
Bu sezon işletmede yaklaşık 65 bin 485 dekarda buğday, arpa ve yem bitkileri ekimi yapılmış olup, 10 dekardan daha fazla alanda deneme çalışmalarına devam ediliyor. Yapılan denemeler arasında 22 çeşit buğday ve 5 çeşit arpa bulunuyor.
Malya Tarım İşletmesi Ziraat Mühendisi Asiye Bakırtaş, bozkır topraklarına uygun verimi yüksek hububat çeşitlerinin deneme ekimlerinin yapıldığını belirtti. Bu denemeler arasında 17 çeşit buğday (2 bisküvilik, 14 ekmeklik, 1 makarnalık) ve 5 çeşit arpa bulunmaktadır. İlk incelemelere göre "Kıpçak", "Selamibey", "Bezostaja", "Bozkurt", "Balkır" buğday çeşitleri ve "Burakbey", "Bozlak", "Sayım-40" ve "Misket" arpa çeşitleri bölgeye uygun bulunuyor.
Deneme ekimleri ve detaylı incelemeler devam etmekte olup, elde edilen veriler raporlanarak çiftçilere sunuluyor. Bölge köylerinden ve çevre illerden gelen çiftçiler, bu denemeleri yerinde inceleyerek bilgi alabiliyor.