Kırşehir, semt pazarında yaz aylarının vazgeçilmezi olan salça yapım süreci sona ererken, yerini turşu yapımına bırakıyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte turşu sezonu açılırken, en taze ürünleri almak isteyen Kırşehirli vatandaşlar pazara akın etti. Yoğun bir hafta geçiren semt pazarı, en çok salatalık, acur, kelek, lahana, patlıcan, domates, taze fasulye gibi turşuluk malzemelerle dolup taştı.

Yaz boyunca yapılan salçaların ardından, kış hazırlıkları için turşu yapma geleneği yeniden canlanıyor. Alışveriş yapan vatandaşlardan bazıları, fiyatların uygun olduğunu belirtirken, diğerleri ise fiyatların yüksekliğinden ve alım gücünün düşmesinden yakındı. Birbirinden çeşit turşuların yapılmaya başlandığı bu dönemde özellikle kornişon salatalık en çok tüketilenler arasında yer alıyor. 

Pazar esnafı, fiyatların normal olduğunu ve geçen haftaya kıyasla bu hafta fiyatlarda bir düşüş yaşandığını dile getirdi. Ancak, alıcıların beklentileri ile satıcıların fiyatlandırmaları arasında bir denge sağlanması gerektiği gözlemleniyor. Pazarda kelek 30 TL, patlıcan 15-20 TL, domates 20-30 TL, acur 25-30 TL, biber 50 TL, fasulye 70 TL, kabak 50 TL, karnıbahar 30 TL'den satıldı.

Sosyal medya yeniden canlandırdı Sosyal medya yeniden canlandırdı

Kalp damar hastalıkları ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinen turşu, hem sağlıklı beslenmek isteyenler hem de lezzet tutkunları tarafından yapılmaya ve tüketilmeye devam ediyor. Kırşehirli vatandaşlar, turşunun sağlık açısından öneminin yanı sıra, geleneksel lezzetleri de sofralarına taşımak için çaba sarf ediyorlar. Kırşehir semt pazarında salça sezonunun kapanmasıyla birlikte turşu sezonu coşkuyla karşılandı. Vatandaşların pazara akın etmesi, bu geleneksel kış hazırlığının devam ettiğini gözler önüne serdi. Pazarcı esnafı, bu sezonun verimli geçtiğini ve kaliteli ürünlerin tüketicilerle buluştuğunu belirttiler. 

Muhabir: SEDANUR ASAN