Yaşam

Kalıcı hasar olabilir!

Yüksek sese maruz kalan o meslek grupları risk altında.

Yüksek ses ve gürültünün kulağa zarar verebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz doktorlarından Opt. Dr. Mustafa Mısır, yüksek sesli ortamlarda gürültülere maruz kalındığı takdirde kulakta kalıcı hasarlar meydana gelebildiğini belirtti. Son zamanlarda yüksek sese maruz kalan kişilerin özellikle yüksek sesle müzik dinleyen gençlerde gün geçtikçe kulaklarda kalıcı hasarlar meydana geldiğine dikkat çekti. Mısır, ayrıca vücutta kalıcı şeklinde oluşan hasarlar olabileceğini, kişide ömür boyu kulak çınlaması sorununu yaşayabileceğini belirtti. Kulak çınlaması ile beraber işitsel duyunun zayıflaması ve konuşulanları duyamama durumları yaşanabilir dedi.

Fabrika, konferans veya kapalı ortamlarda yüksek sese maruz kalmanın ileriki zamanlarda işitme kayıplarına sebep olabileceğini belirten Mısır, yüksek sese maruz kalınan meslek gruplarındaki vatandaşların işitme kaybı konusunda risk altında olduğunu söyledi. İnşaata çalışanlar, askerler, polisler, marangozlar ve mesleği sebebiyle yüksek sese maruz kalan tüm vatandaşların risk altında olduğunu ve vatandaşların bu hususa özen göstermelerinin altını çizdi.

Opt.Dr. Mustafa Mısır, "Yüksek sese maruz kalındığında iç kulağımızın özellikle de yüksek sesler alan bölgesinde hasarlanma meydana geliyor. Kulağımızda dış kulak kanalı, kulak zarı, orta kulak ve iç kulak yapıları mevcuttur. Kulak zarına gelen yüksek ses kulak zarında aşırı bir titreşime yol açıyor. Meydana gelen titreşimler orta kulak kemikleri aracılığıyla iç kulağımıza şiddetlenerek iletiliyor. Bu iletim sonucunda iç kulağımızda bulunan sıvı mekanizması çok hızlı bir şekilde titreşmeye başlıyor ve bu bölgede bulunan birtakım hücresel mikroskobik düzeydeki yapılara zarar veriyor. Özellikle iç kulağımız yani halk arasında salyangoz diye bilinen bölümü ince sesleri alıyor ve bu bölüm en hassas bölge olup yüksek sese maruz kalındığında iç kulağımızın hasarlanmasına neden oluyor. Meydana gelen hasarlanma sonrasında buradaki hücreler anormal ses dalgaları üretmeye başlıyorlar ve bu üretilen ses dalgaları da kulağımızda çınlama olarak hissediliyor." ifadelerini aktardı ve 60 desibelin üzerindeki seslerin dinlenmemesi gerektiğini, müzik dinlerken 80 desibelin üzeri seslerin tehlike arz ettiğini, özellikle müzik dinlerken müziğin sesini yüzde 60'tan fazla açmamamız gerektiğini aktardı.