Kırşehir'deki kadınlar arasında giderek yaygınlaşan Polikistik Over Sendromu (PCOS), özellikle üreme çağındaki kadınları etkileyen endokrin bir hastalıktır.Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Vefa Movlayeva yumurtalıklarda oluşan küçük, iyi huylu kistlerle karakterize olan bu durum, adet düzensizliği, kilo artışı, sivilcelenme ve tüylenme artışı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Hastalığın doğurganlık üzerindeki etkileri ve tedavi edilmediğinde yol açabileceği kronik hastalıkların, PCOS'u ciddi bir sağlık sorunu haline getirdiğinin altını çizdi.
Movlayeva, PCOS'un kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, ailesel yatkınlık ve obezitenin rol oynadığı belirterek insülin direncinin bozulması ve vücuttaki hormon dengesizlikleri de hastalığın ilerlemesinde etkili olduğunu söylemlerine ekledi. Ayrıca, bazı kimyasalların da PCOS'a neden olabileceği belirtti.
PCOS tedavisine ilişkin olarak Movlayeva, endokrin ve kadın doğum uzmanlarının iş birliği önem taşıdığını tedavinin öncelikle yüksek androjen hormonu düzeylerini düşürmeye ve insülin direncini kırmaya yönelik olduğunu söyledi. Ayrıca diyet, ilaç tedavisi ve gerektiğinde estetik ve tıbbi müdahaleler, hastaların yaşam kalitesini artırmaya yardımcı oluyor
PCOS tanısı alan kadınlar, yumurtlama problemleri nedeniyle gebe kalmakta güçlük yaşayabilir. Ancak, hastalık kalıcı kısırlığa neden olmaz ve uygun tedavi ile normal yollardan gebelik mümkün olabilir. Bazı durumlarda, tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri de denenebilir.
Movlayeva; "Kırşehir'de kadın sağlığı açısından önemli bir konu olan Polikistik Over Sendromu, hem tedavi edilebilir hem de doğru yaklaşımlarla kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Kadınlar, bu hastalığın belirtilerini tanıyarak ve erken teşhis ve tedavi ile sağlıklarını koruyabilirler." dedi.