Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2025 Nisan dönemi norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme duyurusuna yönelik tartışmalar devam ediyor. Türk Eğitim-Sen Kırşehir Şube Başkanı Hüdai Pakel, duyuruda yer alan "ilçe grubu uygulamasının" hukuki zeminden yoksun olduğunu belirterek, Danıştay nezdinde dava açtıklarını duyurdu.

Kırşehir'deki öğretmenler için getirilen tercih sınırının, coğrafi koşullar ve ulaşım imkânları gibi belirleyici kriterler dikkate alınmadan düzenlendiğine dikkat çekildi. Türk Eğitim-Sen, duyurunun mevcut yasalarla çeliştiğini ve iptal edilmesi gerektiğini savunarak resmi yargı sürecini başlattı.

Atama süreci kapsamında öğretmenlerin yalnızca ilçe grubu içerisindeki kurumları tercih edebilmesi, pek çok eğitimcinin mağduriyet yaşayabileceği yönünde endişeleri artırdı. Kırşehir özelinde de çok sayıda norm fazlası öğretmenin tercihlerle sınırlı bir alan içerisinde karar vermeye zorlandığı Türk Eğitim-Sen Kırşehir Şube Başkanı Hudai Pakel tarafından ifade edildi.

Kırşehir’de kadın istihdamını artırmak için önemli bir panel düzenlendi Kırşehir’de kadın istihdamını artırmak için önemli bir panel düzenlendi

ATAMA SÜRECİNDE YENİ DÜZENLEME TARTIŞMASI

Türk Eğitim-Sen Kırşehir Şube Başkanı Hüdai Pakel, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı “İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirme Duyurusu (Nisan 2025)” hakkında açıklamada bulundu. Duyuru ile birlikte norm fazlası öğretmenlerin yer değişikliği süreci başlamış bulunuyor.

Duyuruya göre, norm fazlası öğretmenler yalnızca kadrolarının bulunduğu ilçe grubu içerisinde yer alan eğitim kurumları arasından en fazla 40 tercih yapabilecek. Bu uygulamanın yasal dayanağı olmadığı ve öğretmenler açısından kısıtlayıcı olduğu belirtildi.

YASA VE YÖNETMELİK UYUŞMAZLIĞI

Pakel, ilçe grubu uygulamasının mevcut mevzuata aykırılığına dikkat çekti. 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na göre, ilçe gruplarının belirlenmesi için bir yönetmelik çıkarılması gerektiği belirtilirken, mevcut uygulamada böyle bir yönetmeliğin bulunmadığı ifade edildi.

Duyuru ile birlikte getirilen ilçe grubu uygulaması, ne yönetmelikle düzenlenmiştir ne de coğrafi koşullar ve ulaşım imkanları gibi kriterler gözetilmiştir. Bu durum, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na açıkça aykırıdır,diyen Pakel, uygulamanın iptali için Danıştay’a başvurduklarını söyledi.

KIRŞEHİR'DE ÖĞRETMENLERİN TERCİH ALANI SINIRLANIYOR

Kırşehir’de görev yapan norm fazlası öğretmenlerin, sadece ilçe grubu içinde tercihte bulunmalarının birçok sorunu beraberinde getireceği belirtildi.İl genelinde coğrafi uzaklıkların ve ulaşım zorluklarının dikkate alınmaması, öğretmenlerin hizmet içi verimliliğini de etkileyebileceği yönünde değerlendirmelere neden oldu.

Danıştay’a taşınan dava sonucunun, Kırşehir başta olmak üzere birçok ildeki öğretmenlerin geleceğini yakından ilgilendirdiği ifade ediliyor. Başkan Pakel, gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

YASAL SÜREÇ BAŞLADI

Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan başvurunun ardından gözler Danıştay’dan çıkacak karara çevrildi. Uygulamanın yürürlükten kaldırılması durumunda, öğretmenlerin il içi yer değişikliğinde daha geniş tercih hakkına sahip olabileceği belirtildi.

Muhabir: ZELİHA KARAYEL