CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki memurların yıllık izinleriyle ilgili, memurların aleyhine işleyen ve uzun yıllardır devam eden sorunlara dikkat çekti. İlhan, kanunda belirtilen yıllık izin gün sayılarının memurların hafta sonu tatillerini de içerecek şekilde hesaplanmasının haksız olduğunu vurguladı.
“657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda memurların yıllık izin gün sayısı hizmeti 10 yıla kadar olanlar için 20 gün, 10 yıldan fazla olanlar için 30 gün olarak belirlenmiştir. Memurların haftalık çalışma süresi ise cumartesi ve pazar günleri tatil olmak kaydıyla 40 saattir. Mevzuatta herhangi bir açık hüküm olmamasına rağmen memurlarımızın yıllık izin gün sayısına izin süresi içinde kalan hafta sonu tatil günleri de dahil edilmektedir.”
Milletvekili İlhan, Türkiye'nin Anayasası ve İş Kanunu'nda çalışanların dinlenme haklarının açıkça belirlendiğini, ancak memurların izin haklarının bu çerçevede düzenlenmediğini eleştirdi. İlhan, memurlar için de işçilerle benzer hakların sağlanması gerektiğini savundu ve bu konunun düzeltilmesi için mevcut yasaların gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Metin İlhan'ın önerileri arasında, hafta sonu günlerinin memurların yıllık izin süresine dahil edilmemesi ve bu günlerin ücretli izin olarak kabul edilmesi bulunuyor. Bu değişikliklerin memurların çalışma koşullarını iyileştirmesi ve adil bir izin hakkı sağlaması bekleniyor.
İlhan, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na, memurların izin hakları ile ilgili mevcut uygulamanın yasal dayanağı ve anayasaya uygunluğu hakkında sorular yöneltti. Ayrıca, mevcut durumun düzeltilmesi için gerekli adımların atılmasını istedi.
İLHAN: “HALBUKİ İZİN KONUSU HÜKÜMLERİ ANAYASADA VE BENZER BİR KANUN OLAN İŞ KANUNU'NDA AÇIK BİR ŞEKİLDE BELİRTİLMİŞTİR.”
İLHAN, izin konusuna dair hükümlerin Anayasa'mızda ve İş Kanunu'nda net bir biçimde hükme dayandırıldığının altını çizmiş ve memurlar için de aynı uygulamanın ele alınması gerektiğini ifade ederek açıklamalarının devamına şunları eklemiştir: “Halbuki Anayasamızın Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakları'nı içeren 50. Maddesi'nde "Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir" hükmü yer almaktadır. Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunu'nun 56. maddesinde "Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz" denilerek hem uygulama için açıklık getirilmiş hem de Anayasamızın 50. Maddesi'ndeki hükümlere uyulmuştur.”
HALİ HAZIRDAKİ UYGULAMA MEMURLARIN ALEYHİNEDİR!
Son olarak İLHAN, devlet memurlarının izin günlerine yönelik konuyu içeren var olan söz konusu uygulamanın memurların lehine bir kapsayıcılığı barındırmadığına, Anayasa’daki hükme de uyulmadığına vurgu yaptı ve Bakan IŞIKHAN’a sırasıyla şu soruları yöneltti: “Dolayısıyla mevcut uygulamada memurlarımız aleyhine bir işleyiş söz konusudur. Bu bağlamda; Yıllık izin haklarını kullanan memurların izin süresi içinde kalan "Cumartesi ve Pazar" günlerinin yıllık izne dahil edilmesi hangi yasal dayanağa göre yapılmaktadır?, İşçilerimiz için 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerimiz lehine ve doğru bir şekilde açık hüküm varken; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda olmayan bir hükmün kamu idarelerince memurlarımızın aleyhine uygulanmasının nedenleri nelerdir?, Anayasamızın 50. Maddesi'ndeki hükümlere uyulup memurlarımız için hafta sonuna denk gelen ücretli izinlerin; izin günü hesabına dahil edilmemesi ile ilgili herhangi bir çalışmanız söz konusu mudur?”