TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerginlik TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerginlik

CHP Kırşehir Kadın Kolları Başkanı Fatma Karayel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde yaptığı açıklamada, ülkemizde kadına yönelik şiddetlerin durdurulamadığına vurgu yaptı. Kadına yönelik şiddetin giderek arttığını belirten Karayel, bu durumun toplumsal bir sorun olduğunu ifade etti.

 “Ülkemizde kadın cinayetlerinin durmadığı, durdurulamadığı zamanlardan geçiyoruz. Şiddetten öte artık bir kadın katliamının yaşandığı günlerden geçiyoruz. Her gün yasta, her gün isyandayız! Kaybettiğimiz tüm kadınları saygıyla anıyoruz.”

“MÜCADELEYE ÖNCELİK VEREN KADINLAR”

Karayel, 25 Kasım'ın tarihsel önemine değinerek, Dominik Cumhuriyeti’nde faşist bir diktatörlük tarafından katledilen Mirabel Kardeşlerin anısını yaşattıklarını söyledi. Bu günün, Birleşmiş Milletler tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edildiğini hatırlattı.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN TEMEL SEBEPLERİ”

Karayel, erkek egemen toplumsal ve ekonomik yapının, kadına yönelik şiddetin temel nedeni olduğunu belirtti. Şiddetin yalnızca bireysel bir sorun olmadığını, küresel bir sorun olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının kadınları koruyacak mekanizmaları zayıflattığını belirten Karayel, bu kararın kadınların güvenliğini tehlikeye attığını söyledi. Şiddetin önlenmesi için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

 “Kadına yönelik şiddetle mücadele, toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda etkin bir biçimde sağlanmasıyla mümkündür. Kadınların yurttaşlık hakkı olan şiddetten korunma sorumluluğu devlete aittir.”

Karayel, Cumhuriyet Halk Partisi’nin, kadınların eğitim ve iş yaşamına katılımını destekleyen sosyal politikalar geliştirdiğini söyledi. Ayrıca kadınların yoksulluğunu gidermek ve toplumsal hayatın sürdürülebilir kılınması için yerel yönetimlerin önemli rol üstlendiğini vurguladı.

 “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kadınların eğitim ve iş yaşamına katılımını destekleyen politikalar üretmeye ve kadınların yanında olmaya devam ediyoruz.”

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE İVEDİLİKLE ADIM ATILMALI”

Fatma Karayel, kadına yönelik şiddetle mücadelede acil eylem planlarının uygulanması gerektiğini belirterek, kadınların insan haklarının korunması adına daha güçlü adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

Karayel, kadınların hak ve özgürlüklerinin korunması için toplumun tüm kesimlerinin desteğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

1- Türkiye Cumhuriyeti, 1 Temmuz 2021’de, bir kişinin kararı ve imzasıyla çekildiği İstanbul Sözleşmesine ivedilikle geri dönmelidir.

2- 6284 sayılı kanun etkili bir şekilde uygulanmalıdır. Özellikle sözleşmeden çekildikten sonra, kanun bütüncül bir şekilde uygulanmadığı için ülkemizde kadınların temel hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmektedir. Tüm koruyucu ve önleyici tedbirlerin yapılmasını garanti altına alan 6284’ün etkili uygulanmasının takipçisiyiz. 

3- 2011 yılında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştur. Kadın politikalarını aileye yönelik politikalarla sınırlayan bir yaklaşımla ele alan bir yapıya dönüşmüştür. Aileye yönelik sosyal politikalar önemli olmakla birlikte, kadınların yaşamının tamamını kapsayamaz. Bu nedenle, iktidarımızda Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kuracağımızın sözünü veriyoruz.

4- Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin artışı, kadınları toplumsal yaşam içinde güvensiz hissettirmektedir. Toplumda cezasızlık ve adaletsizlik duygusunu ortadan kaldıracak yasal uygulamaların takipçisi olacağız.

5- Kadınların iş yaşamına katılımını destekleyici, kadınların ‘eşdeğer işe eşit ücret’ talebinin gerektirdiği eşitlik politikaları ve sosyal politikalar kapsayıcı biçimde uygulanmalıdır.

6- Kız çocuklarının eğitim hakkı devlet güvencesinde olmalı ve eğitim hakkının engellenmesine karşı yasal yaptırımlar etkili biçimde uygulanmalıdır. 

7- Afet dönemlerinde kadınların karşılaştıkları zorluklara kısa sürede çözüm üretmenin ve krizlere karşı daha etkin eylem planları hazırlanması, devletin yükümlülüğüdür.

8- İletişim ve haber alma özgürlüğünü koruyacak yasal düzenlemeler dahilinde, dijital medya araçlarının, kadına yönelik şiddet amaçlı olarak kullanılmasını engelleyecek politikalar üretilmelidir.

9- Kadınların temel sağlık hakları ve sağlık hizmetlerine erişimi, devlet tarafından ön koşulsuz olarak kesintisiz sağlanmalıdır. 

10- Toplumda başta engelli, genç, yaşlı, yoksul olmak üzere tüm dezavantajlı gruplar içinde kadınların farklılaşan ihtiyaçlarını dikkate alan politikaların geliştirilmesi ve uygulanması son derece önemlidir.

11- Kadınların siyasete eşit ve güçlü bir şekilde katılımını destekleyecek mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır. Kadınların karar alma mekanizmalarındaki varlığını destekleyici politikalar oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.

Karayel,"Ve biliyoruz ki, tüm bu başlıklar çerçevesinde de, kadına yönelik şiddeti sonlandırma mücadelesinde çare, sosyal demokrasinin vazgeçilme unsuru olan eşitliktedir. Çare,  bu ülkenin tüm kadınlarını, Anadolu’nun dört bir yanındaki, doğusundaki, batısındaki, Trakya’daki tüm kadınları ayrım yapmaksızın birleştirme ve onlarla birlikte mücadele etme isteğinde olan Cumhuriyet Halk Partisindedir. Çare bizdedir"dedi.

Muhabir: SEDANUR ASAN