Rus zeytini olarak da bilinen, tatlı-ekşi yani kekremsi bir tada sahip, ağacı azotu kökünde depolayabildiği için en verimsiz topraklarda dahi yetişebilen sarı- kahverengi renklerinde küçük ve oval bir meyvedir bu bahsedilen. Genellikle taze olarak bulunan bu meyve, reçel ya da marmelat olarak da tüketilebilmekte. Bunun yanında meyveler olgunlaştıkça kabukları kolayca soyulabilir ve kabuğun altından yumuşak bir doku ortaya çıkar. İşte bu meyvenin adı Kırşehir de iğdedir... Mayıs aylarında tohumlanmaya başlayan ağaç bizi kasım ya da aralık ayından önce toplama şansı vermez. Ancak yazın be sonbahardaki misler gibi kokan ağaçlarda açan çiçeklerin kokusuna kapılmamak pek mümkün olmuyor. Ağaçlardan koparıp evlere götürülen bu çiçeklerin kokusu güzel meyvesi nazlı olsa da ağacı kış soğuğuna ve susuzluğa çokça dayanıklı... İğdenin faydası ise sayılmayacak kadar çok... İşte Kırşehirlilerin bahçesinden kış aylarında toplayıp tükettikleri iğdenin faydası...
- Antioksidan ve antiinflamatuar bileşikler ile birlikte C vitamini ve prebiyotik lifler barındırır.
- İğde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler
- Ağız ve diş sağlığı için yararlıdır
- Karaciğer yağlanmasını azaltabilir
- Bağışıklık sistemini destekler
- Böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır
- Kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur
- Kansere karşı koruyucu etkisi bulunan bileşenler içerir
- Düşük glisemik indekse sahip olduğundan kan şekerini düzenlemeye yardım eder
- A vitamini ve lutein içerdiğinden göz sağlığı için yararlıdır
- Omega 7 içeriğinden dolayı saç ve tırnakları güçlendirebilir
- Egzama hastalığının tedavisi için destekleyici etki gösterebilir