Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, "30 Mayıs Dünya MS Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, Multipl Skleroz (MS) hastalığının beyin ve omurilikte etkili olan bir hastalık olduğunu belirtti.
Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu; “30 Mayıs Dünya MS Günü” nedeniyle yapmış olduğu açıklamada; “Toplumlarda genel olarak az bilinen bir beyin ve omirilik hastalığıdır. Hastalar güçsüzlük, görme kaybı, dengesizlik gibi şikayetler nedeniyle günlük işlerinde zorluklar yaşayabilmektedir. Ayrıca anksiyete, depresyon, yorgunluk, idrara sık gitme ve kaçırma gibi şikayetler de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Hastalığın temelinde genetik, çevresel etmenler ve bazı viral enfeksiyonlar suçlansa da tam olarak nasıl başladığı bilinmemektedir. Hastalık genellikle 20- 40 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu yaşlar dışında çocuklarda ve daha ileri yaşlarda da görülebilir. Ortalama başlangıç yaşı 31-33 yaşlardır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 2 kattan daha fazladır. Türkiye'de yaklaşık 80 bin MS hastası bulunmaktadır. Bu hastalığın direkt olarak genetik geçişli bir hastalık olmadığını biliyoruz. Kesin olarak genetik bir geçiş olmasa da bazen kuzenler arasında, anne çocuk arasında bazen de kardeşler arasında bu hastalık görülebilmektedir.
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü Dünya MS Gününde hastalığının farkındalığını arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
MS’de doğru ve erken tanı konulması ve tedavinin planlanması oldukça önemlidir. Burada en önemli durum; hastaları dinleyerek muayene etmek, onların öyküsünü anlayarak doğru tanı koymak ve tedavisini planlamaktır. MS hastaların muayene edilmesi, MR bulgularımın değerlendirilmesi, laboratuvar incelemeleri desteğiyle hastaların tanısının konulması ve tedavi planlanmasını yapılması oldukça önemlidir.” Dedi.( HABER MERKEZİ)