Atasoy Ailesi’nin acı günü Atasoy Ailesi’nin acı günü

Aralık ayı, renkli meyve ve sebzelerin tezgahlarda yerini aldığı bir dönem. Kırşehir Beslenme ve Diyet Uzmanı Hakan Han Ural, bu ayda tüketilmesi önerilen meyve ve sebzeleri sıralayarak, sağlıklı beslenme için önerilerde bulunuyor. Peki, bu meyve ve sebzeler nasıl tüketilmeli ve Aralık ayının sağlığa faydaları neler?

Aralık ayında tercih edilmesi önerilen sebzeler arasında kereviz, yer elması, pırasa, lahana, brüksel lahanası, pazı, kırmızı turp, karnabahar, brokoli, ıspanak, şalgam, pancar, havuç, marul, roka, biberiye, soğan, nane, maydanoz ve tere bulunuyor. Bu sebzeler, yüksek vitamin ve besin değerleri ile kış aylarında sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak öne çıkıyor.

Aralık ayında tercih edilmesi gereken meyveler ise mandalina, portakal, greyfurt, limon, elma, armut, muz, kivi, ayva, nar ve bal kabağı şeklinde sıralanıyor. Bu meyveler, hem tatlı ihtiyacını karşılarken hem de vücuda gerekli vitamin ve mineralleri sağlıyor.

Hakan Han Ural, Beslenme ve Diyet Uzmanı; "Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek, yüksek oranda vitamin ve besin alımını sağlar." 

Lezzetli ve sağlıklı tarif önerileri

Ural, yer elmasını çiğ olarak tüketmenin yanı sıra salatalarda ve çorbaların içinde kullanılmasını öneriyor. Ispanak yerine pazı kullanarak farklı yemekler hazırlanabileceğini belirtiyor. Kivi, yoğurt veya smoothie ile tüketilebilirken, greyfurt marmelatı veya tatlılarda kullanılabiliyor. Ayva ise reçel, marmelat, pelte ve tatlı yapımında ideal. Limon ise hem salatalarda hem de et ve balık marinelerinde kullanılabilir ve sindirim sistemine faydaları bulunuyor.

Muhabir: Ümit Tugay Koca