Yılın belirli aylarında ortaya çıkan ve binlerce yıldır bilinen keme mantarı, şimdi tekrar gündemde. Kırşehir'in ilçelerinde bahar mevsiminde araziye çıkanlar, adeta altın arar gibi keme mantarı arıyorlar. Geçen yıllarda kilosu 60 Türk Lirasına kadar çıkan keme, bu sene az olması nedeniyle kilosu 100-200 Türk Lirasına kadar alıcı bulacak.

Keme mantarı bulmak isteyen Kırşehirli vatandaşlar, her taşın altına ve otun arasına bakıyorlar. Yılın belli aylarında çıkan keme’yi bilmeyenler mutlaka vardır. Yüzyıllardır bilinen bir mantar türü olan yemenin zamanı geldi. Görüntüsü patatese benzer. Keme kebabı, tavası harika olur. Vatandaşlar tarafından arazilerde altın aranır gibi aranan ve toplanan keme, Bu yıl yağışların az olması kemenin kilosunun 100-200 liraya kadar çıkması bekleniyor. Kırşehir'in ilçelerinde bahar mevsiminde araziye çıkanlar altın arar gibi keme arıyor. Keme mantarı bulmak isteyen Kırşehirli vatandaşlar, her taşın altına ve otun arasına bakılıyor. Patates yumrusuna benzeyen keme mantarının kırmızı et kadar besleyici olduğu, protein ve lif kaynağı olduğu belirtiliyor. Keme aramak için araziye çıkan vatandaşlar, bu yıl yağışların azlığı nedeniyle fazla keme bulamadıklarını belirtti.

Hazineye ait 34 taşınmaz satışa sunulacak Hazineye ait 34 taşınmaz satışa sunulacak

BAHAR YAĞMURLARIYLA ORTAYA ÇIKIYOR

Keme mantarı, görüntüsü patatese benzeyen ve tohumu olmayan bir mantar türüdür. Nisan ve Mayıs aylarında yağan bahar yağmurlarıyla birlikte ortaya çıkar. Bu nedenle, keme mantarını bulmak için bahar ayları beklenir. Kırsalda yaşayan Kırşehirli vatandaşlar tarafından toplanan keme mantarı, iç pazarda kilosu 140 liradan alıcı buluyor. Görüntüsü patatese benzeyen keme, bir süre suda bekletildikten sonra ustalar tarafından ince ince doğranıyor. İnce doğranan keme, zırhla çekilmiş etle harmanlanıyor. Şişlere saplanan keme, kömür ateşinde pişirildikten sonra isot ve yeşil soğanla servis ediliyor. Keme mantarı, besleyici özellikleriyle de dikkat çeker. Kırmızı et kadar besleyici olduğu belirtilen keme mantarı, protein ve lif kaynağıdır. Bu nedenle, yerel halk için önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilir.

Muhabir: Mehmet Emin Turpçu