Yaşam

Alım gücü mü değişti, alışkanlıklar mı?

Kartlı harcamalar rekor seviyede!

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin (GÖSAŞ) Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verileriyle hazırladığı ‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2024’ araştırmasına göre, banka ve kredi kartı sayısı bir yılda yüzde 12,5 artarak 435 milyona ulaştı. Kırşehir’de de tüketicilerin kart kullanımı bu artıştan payını aldı.

KARTLI HARCAMALAR 16 TRİLYON TL’YE DAYANDI

Kredi ve banka kartlarıyla yapılan harcamalar yüzde 92,3’lük artışla 15 trilyon 845 milyar TL’ye yükseldi. Bu harcamaların 13 trilyon 310 milyar TL’lik kısmı kredi kartlarıyla gerçekleştirildi. Kırşehir’de de günlük harcamalarda kredi kartlarının payı giderek büyüyor.

TAKSİTLİ ALIŞVERİŞLER AZALDI

Peşin ödeme tercihleri artarken, taksitli işlemler azaldı. 2024 yılı boyunca kredi kartlarıyla yapılan harcamaların yüzde 79,5’i peşin ödeme şeklinde gerçekleşti. Taksitli harcamaların oranı ise yüzde 20,5’te kaldı. E-ticaret işlemlerinde ise taksitli harcamaların payı yüzde 36,2 oldu.

E-TİCARETTE PATLAMA YAŞANDI

Kredi kartıyla yapılan e-ticaret harcamaları, 2023 yılına göre yüzde 103 artarak 4 trilyon 188 milyar TL’ye ulaştı. Kırşehirli tüketiciler de internet üzerinden alışverişe yönelirken, en fazla harcama yapılan sektörler arasında eğitim ve market alışverişleri öne çıktı.

EN FAZLA HARCAMA ARTIŞI EĞİTİMDE

Kartlı ödemelerde en yüksek harcama artışı yüzde 147 ile eğitim sektöründe görüldü. Satış-servis-yedek parça sektörü yüzde 108, restoran harcamaları ise yüzde 107 arttı. Telekomünikasyon ise yüzde 61 ile en düşük artış oranına sahip oldu.

TEMASSIZ ÖDEMELER YAYGINLAŞTI

Her 10 kartlı ödemenin 7’si artık temassız yapılıyor. 2024 sonu itibarıyla temassız işlem adedi 7 milyar 20 bine ulaştı ve toplam işlemler içindeki payı yüzde 67 oldu. Kırşehir’de de temassız ödeme kullanımı hızla yaygınlaşmaya devam ediyor.

İNTERNETTEN MARKET ALIŞVERİŞLERİ ARTTI

E-ticaret harcamalarında en fazla artış yüzde 158 ile eğitim sektöründe yaşandı. Market alışverişleri yüzde 157 ile ikinci sırada yer aldı. E-ticarette en fazla harcama yapılan sektörler arasında seyahat yüzde 58, elektronik eşya ve bilgisayar ise yüzde 57 pay aldı.