Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, dijital dönüşüm vizyonu çerçevesinde geleceğin teknolojileri üzerine önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. ‘Metaverse ve Yapay Zekâ ile Gelecek’ temalı konferans, yapay zekânın eğitim, sosyal yaşam, iş dünyası ve sanayi gibi alanlardaki etkilerini geniş bir perspektiften ele aldı.
Teknoloji çağının en etkin araçlarından biri haline gelen yapay zekâ, eğitim-öğretim, bilim, araştırma ve akademik alanlarda da faaliyet sürdüren bir araç haline geldi. Bu kapsam çerçevesinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Yapay Zekâ Koordinatörlüğü tarafından 24 Nisan 2025 tarihinde 'Metaverse ve Yapay Zekâ ile Gelecek' konulu bir konferans düzenlendi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özata, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Kaman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsa Bahat, Araştırmacı Yazar ve İş İnsanı, Türkiye Düşünce Platformu ile Âdem ve Havva Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak ile birlikte çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.
ÜNİVERSİTE, 2024 YILINDAN İTİBAREN YAPAY ZEKA ALANINDA YENİ BİR YÖNETİM ANLAYIŞI BENİMSEDİ
Konferansın açılış konuşmasını yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, metaverse ve yapay zekânın günümüzdeki yerinden bahsederek, tıpkı elektriğin sanayi devrimindeki etkisi gibi içinde bulunduğumuz hayatta yapay zekânın dijital çağın en önemli itici gücü hâline geldiğini vurguladı. Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, artık sadece veri işleyen değil; öğrenen, karar veren ve öneride bulunan sistemlerden söz edildiğini, bu teknolojik dönüşümün kaçınılmaz ve hızla ihtiyaç hâline gelen bir süreç olduğunu ifade etti. Yapay zekânın üniversitelerdeki yerini de değerlendiren Şimşek, üniversitelerin yapay zekânın merkezinde konumlanmalarının tercihten öte bir zorunluluk olduğuna dikkat çekerek üniversitelerin bu dönüşümün hem öznesi hem de nesnesi olduğunu ifade etti.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin 2024 yılından itibaren yapay zekâ alanında yeni bir yönetişim anlayışını benimsediğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, bu kapsamda Yapay Zekâ Koordinatörlüğü’nün kurulduğunu söyledi. Bu birimin, üniversitenin akademik, yönetsel ve teknolojik birimlerinde yapay zekâ uygulamalarını yaygınlaştırmayı, disiplinler arası bir yaklaşımla bu alanı stratejik bir öncelik olarak konumlandırmayı ve güçlü bir dijital dönüşüm altyapısı oluşturmayı amaçladığını belirten Şimşek, "Yapay zekâ, yalnızca bir yazılım değil, aynı zamanda bir etik, bir felsefe, bir gelecektir" dedi.
‘Metaverse ve Yapay Zekâ ile Gelecek’ temalı bu konferansın, düşünce dünyalarına yeni ufuklar kazandırmasını temenni eden Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, konferansa katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
KOÇAK, “ARTIK TEKNOLOJI DEĞIL METAVERSE VE YAPAY ZEKÂ ÇAĞINDAYIZ"
Prof. Dr. Hüseyin Şimşek’in konuşmasının ardından Araştırmacı Yazar ve İş İnsanı, Türkiye Düşünce Platformu ile Âdem ve Havva Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak tarafından verilen 'Metaverse ve Yapay Zekâ ile Gelecek' başlıklı konferans gerçekleştirildi. Başkan Koçak, metaverse ve yapay zekânın günümüzdeki etkisini ayrıntılı şekilde ele alarak, önümüzdeki yıllarda bu teknolojilerin hayatın birçok alanında belirleyici hâle geleceğini ifade etti. Yapay zekânın çok hızlı ilerlediğine dikkat çeken Koçak, “Artık teknoloji değil metaverse ve yapay zekâ çağındayız” dedi.
YAPAY ZEKA HER ALANI ETKİLEYECEK VE YÖNETECEK
Metaverse ve yapay zekânın eğitim, sosyal yaşam, turizm ve seyahat, eğlence ve oyun sektörü, spor, iş dünyası, alışveriş, sanayi ve imalat, finans, sağlık, sanat ve din alanlarını etkileyeceğini vurgulayan Koçak, insanların hayatlarının çoğu alanını metaverse ve yapay zekâ ile yöneteceğini sözlerine ekledi. Metaverse cihazları hakkında da önemli bilgiler veren Koçak, gençlere bu çağın gerisinde kalmamaları yönünde tavsiyelerde bulundu.
Konferans, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek’in, Araştırmacı Yazar, İş İnsanı Türkiye Düşünce Platformu ve Âdem ve Havva Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak’a hediye takdim etmesi ve ardından gerçekleştirilen toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.