Yo-yo sendromu nedir?

Duyduğunuz veya gördüğünüz her diyeti yaşınıza, cinsiyetinize, metabolizmanıza ya da yaşam tarzınıza uygun olsun olmasın uyguluyor olduğunuz doğru mu?

Peki, hızla kilo veriyor ve bunun mutluluğunu yaşarken verdiğiniz bu kiloları aynı hızda geri aldığınız oldu mu?  Evet diyenlerin çoğunlukta olduğunu düşünüyorum. Aranızda yo-yo oyuncağını hatırlayanlar olacaktır. İpin bir ucundan tutularak, oyuncağın yukarı aşağı hareket edecek şekilde sallanmasıyla ipin boyu kısalır ya da uzar.

İşte sizin de tartınızdaki rakamlar bu oyuncak gibi sürekli bir ileri bir geri oluyorsa dikkat Yo-Yo sendromu!
 
Yo-yo sendromu nedir?

Çok düşük kalorili diyetlerin uygulanarak kısa sürede kilo kaybının yaşanmasının ardından, verilen kiloların tekrar alınmasını beraberinde getiren hızlı zayıflama programlarının kaçınılmaz sonudur.
Kilo vermek denilince çoğu birey düşük kalorili diyetlerle daha çok kilo verebileceğine inanır. Aslında farkında olmadan vücudunu strese sokarak metabolizma hızını yavaşlatır. Kalori alımınızı önemli ölçüde azalttığınızda, vücudunuz yemeğin yetersiz olduğunu algılar ve aslında çalışma hızını düşürür. Bu tür diyetler sonucu sağlığınız ciddi hasara uğrar.

Yo-yo sendromunda vücutta neler olur?

-Açlığa alışan vücut, bu düzenden çıktığı zaman tekrar aç kalma korkusuyla tükettiğin her şeyi depoluyor ve yağlanma çok kısa sürede artıyor.

-Enerji alımındaki dengesizlikler sonucu metabolizma bozuluyor.

-Kan şekerindeki dengesizlikler sonucu yeme atakları görülüyor.

-Kısa sürede kaybedilen ağırlıklar kas deformasyonuna sebep oluyor.

-Böbrek fonksiyonlarında bozulma, kalp ritim bozuklukları, yüksek kan basıncı gibi sağlık problemleri oluşuyor.
 
Hep birlikte Yo-Yo Sendromuna ‘‘DUR’’ diyoruz.

Sağlıklı günlerde görüşmek üzere