Diş ağrısı her yaştan insanı son derece rahatsız eden durumlardan biridir. Diş ağrılarının pek çok farklı türü bulunur. Bu ağrılar arasında 20’lik diş ağrısı da yer alır. Peki, 20'li diş ağrısı nasıl geçer? 20'lik diş ağrısı belirtileri nelerdir?
Kırşehir’in Ağız ve Diş Hekimi Şeyda Bölükbaşı Kızılırmak, yirmilik diş hakkında bilgilendirmelerde bulunurken, yirmilik diş tedavisi hakkında da şu açıklamalarda bulundu;
“Yirmi yaş dişleri genel olarak çene kemiğinde bulunduğu konum dolayısıyla, üzerinin diş eti kalması nedeniyle gömük durmaktadır. Dişin bir bölümünün diş etiyle kaplı olması durumunda sıklıkla enfeksiyon ve bunun neden olduğu çene açma esnasında ağrı ve azalma, yüzde şişme meydana gelmektedir.
20’lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
20’lik diş ağrısı kimi insanlarda daha erken yaşlarda çıkarken kimisinde daha geç çıkabilir. Öncelikli olarak uzmanlar bu tür diş ağrılarında olağan dışı durumlar yaşandığında vakit kaybetmeden bir diş hekimine gidilmesini tavsiye eder. Yirmilik dişlerin çıkış yönü çok önemlidir. Bazısı çok daha kısa sürede ve daha rahat çıkarken bazısı ise gömülü kalabilir veya yarım çıkabilir. Böyle durumlarda çoğunlukla cerrahi işlemlere başvurulur.
20’lik diş çıktıktan sonra da diğer dişlere zarar verebilir. Ağız içinde kendisine yer bulamayan dişler, diğer dişleri ittirmeye başlar. Bunun neticesinde diğer dişlerde kayma gözlemlenebilir. Diş ağrısının yirmilik dişten kaynaklı olup olmadığını anlamak için belirtilere bakılır. Bu bağlamda 20’lik diş ağrısı belirtileri şunlardır:
Diş köklerinde hissedilen zonklayıcı türde bir ağrı
Yirmilik diş üzerinde dille kontrol edildiğinde hissedilen sivrilik
Dişin kökünde hissedilen ve çene kemiğine kadar uzanan ağrı
Yirmilik dişin bulunduğu bölgedeki diş etinde aşırı duyarlılık
Özellikle bir şey yerken çiğneme esnasında duyulan aşırı ağrı
Baş ağrısı
Ağzı açmada zorlanma
Yanak bölgesinde şişlik
Çene bölgesinde şişlik
Ağız kokusu
Boğaz ağrısı
Kulağa yayılan ağrı
Boyna yayılan ağrı
Lenf bezlerinde şişlik meydana gelmesi” (FAHRETTİN TOKER)